fbpx
foto: Flickr

Najmirnije mjesto na svijetu: Život na stijeni visokoj 40 metara do koje ne vozi dizalo

Autor: Dnevno.hr

Cijeli prostor na vrhu obuhvaća tek 150 četvornih metara, a s obzirom na to da nema nikakvo izgrađeno dizalo, do njega se moglo popeti samo pomoću ruku, nogu i nešto sreće.

Stup života ili Stup Katskhi prirodni je vapnenački monolit u istoimenom selu na zapadu Gruzije, koji je okružen riječnom dolinom Katskhure.

Visok je oko 40 metara, a na njegovu vrhu nalaze se ostaci crkve sv. Maksima Ispovjednika, koja potječe iz 9. ili 10. stoljeća, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnje utvrde. Izgledom podsjeća na manastire u oblacima: Tu su živjeli redovnici koji bi prije umrli od gladi nego primili hranu od žene.


Cijeli prostor na vrhu obuhvaća tek 150 četvornih metara, a s obzirom na to da nema nikakvo izgrađeno dizalo, do njega se moglo popeti samo pomoću ruku, nogu i nešto sreće.

foto: twitter

Ne čudi stoga što su objekti na vrhu dugo bili zapušteni. Prvi zabilježeni uspon zbio se 1944. godine, kada su planinari Alexander Japardze i Levan Gotua na vrhu pronašli tijelo prethodnog stanovnika.

foto: twitter

Pretpostavlja se da je ovo bilo mjesto tihe kontemplacije i molitve namijenjeno za pustinjake koji su se željeli odvojiti od ostataka svijeta.

Intenzivnija istraživanja provedena su između 1999. i 2009. godine, kada su objekti i obnovljeni uz pomoć Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije te je dodana crkva Šimuna Stilita.

Trenutačni je stanovnik 62-godišnji svećenik Maxim Qavtaradze, koji je napravio improvizirane stepenice kojima se dvaput tjedno spušta i penje po Stupu života. Namirnice mu se pak dostavljaju pomoću kolotura.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.