MRAČNA TAJNA VELIKOG ZNANSTVENIKA: Einstein je zapravo bio rasist?! | Dnevno.hr

MRAČNA TAJNA VELIKOG ZNANSTVENIKA: Einstein je zapravo bio rasist?!

Autor: hina

Nedavno objavljeni privatni putni dnevnici Alberta Einsteina otkrili su njegove rasističke i ksenofobne poglede, piše u četvrtak BBC. Pisani između listopada 1922. i ožujka 1923. dnevnici prate njegova iskustva u Aziji i na Bliskom istoku.

U dnevnicima Einstein navodi negativne generalizacije, na primjer Kineze opisuje kao “marljive, prljave, ograničene” ljude. Einstein se kasnije u životu zauzimao za ljudska prava u SAD-u, nazivajući rasizam “bolešću bijelaca”.

Ovo je prvi put da su dnevnici objavljeni u samostalnom izdanju u Engleskoj.

Pod imenom “Putni dnevnici Alberta Einsteina: Daleki istok, Palestina i Španjolska, 1922-1923”, dnevnike je objavio Princeton University Press.

Znanstvenik je putovao iz Španjolske na Bliski istok preko Šri Lanke, tada zvane Cejlon,  u Kinu i Japan.

Opisujući svoj dolazak u Port Said u Egiptu Einstein je zapisao kako se suočio s “Levantincima u svakom pogledu …kao da su izvučeni iz pakla” kad su se popeli na brod da prodaju svoje stvari.

Također je opisao svoj posjet Colombu na tadašnjem Cejlonu te ustvrdio da ljudi “žive u velikoj prljavštini i znatnom smradu na zemlji, malo rade i malo trebaju”.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.