Wikimedia Commons

Kina uhitila 26 pljačkaša drevnih grobnica: Ne piše im se dobro

Autor: Hina

Kina je uhitila 26 lopova i pronašla gotovo 650 kulturnih artefakata ukradenih iz drevnih grobnica u sjeverozapadnoj provinciji Qinghai, objavilo je u nedjelju kinesko ministarstvo javne sigurnosti.

Službena kineska novinska agencija Xinhua prenosi kako stručnjaci vjeruju da je velik dio pronađenih predmeta “iznimne povijesne vrijednosti” jer pokazuju kulturnu interakciju između Istoka i Zapada tijekom ranog razdoblja dinastije Tang koja je vladala od 619. do 908. godine.

Uhićeni su ilegalno vadili predmete iz gobnica Dulan koje se nalaze uz Put svile i nakon toga planirali njihovu prodaju.

Nekoliko uhićenja dogodilo se u istočnim provincijama nakon istrage koja je pokrenuta 2017., otkrilo je ministarstvo.

Policijski dužnosnik je za televiziju CCTV rekao kako su kriminalci, od kojih su dvojica na listi najtraženijih, tražili do 80 milijuna yuana (11,6 milijuna dolara) za svoj plijen.

Od 646 pronađenih predmeta 16 ih se smatra artefaktima prve kategorije, stoji u priopćenju ministarstva.

Djelomična iskapanja grobnica Dulan otkrila su vrijednu kolekciju drevnog svilenog tekstila i odjeće, uključujući i one s područja središnje Azije i Bizanta, procijenila je privatna organizacija World Monuments Fund iz New Yorka koja se bavi očuvanjem povijesne arhitekture i kulturnog nasljeđa.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.