fbpx
Foto: Pexels, Ilustracija

KAKAV PRONALAZAK! Dubrovački knjižničar vratio britanskoj knjižnici knjigu nestalu prije 64 godine

Autor: Dnevno.hr/T. Š.

Mnogi su bar jednom u životu zakasnili s vraćanjem knjige u knjižnicu, no dokaz da nikad nije kasno za vraćanje je i pronalazak Vedrana Levija, knjižničara Dubrovačkih knjižnica. Naime, on je pronašao primjerak knjige posuđene u britanskoj knjižnici davne 1958. godine i odlučio je vratiti.

Kako je pojašnjeno, knjižnice često primaju i donacije, a upravo se u jednom vreći s donacijama našao i primjerak knjige The Loving Couple autorice Virginije Rowans, nekad jako popularne knjige, koja je posuđena iz knjižnice Kainsbourough u Ipswicku.

Prema posljednjem pečatu, knjiga je posuđena u srpnju 1958. godine, nakon čega joj se gubi trag.  Levi ju je poštom poslao natrag uz bilješku koja pojašnjava kako je knjiga u dubrovačku knjižnicu stigla kao anonimna donacija. Za list Ipswich Star, knjižničarka Kim Risby je otkrila pak, koliko su uzbuđeni zbog povratka knjige, naveo je Dubrovački vjesnik.


“Bilo je veliko iznenađenje dobiti knjigu nakon toliko vremena i iz tako udaljenog mjesta, doista lijepa gesta naših hrvatskih kolega”, rekla je knjižničarka Kim Risby.

Risby je rekla da povratak knjige pokazuje način na koji knjižnice ujedinjuju ljude diljem svijeta. “Oduvijek smatram da je za ovaj posao potrebna strast i lijepo je znati da taj osjećaj dijele drugi knjižničari diljem svijeta”, kazala je i kroz šalu dodala da ubuduže korisnike mole da knjige vrate nešto ranije.

Autor:Dnevno.hr/T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.