Damir Spehar/PIXSELL

JESENSKA BAJKA: Slavonski Banovac – najsadržajniji turistički, gastro, gospodarski sajam kontinentalne Hrvatske

Autor: dnevno.hr

Za žeđ ne brinite! Na nekoliko točaka možete pronaći osvježenje i odmor, a ako hoćete posebno osvježenje – tu vam preporučujemo vodu s pakračke česme – prema legendi, tko se te vode napije ostaje zauvijek u Pakracu

Nigdje jesen nije tako bogato prožeta bojama prirodnih ljepota, ali i gastro turističkim sadržajima kao što je to u gradu Pakracu u vremenu održavanja sajma Slavonski banovac. Ovaj daleko poznati sajam danas objedinjuje najbolje iz Zapadne Slavonije (ali i  šire) nudeći svim posjetiteljima užitak brojnih sadržaja vezanih uz turizam, gastronomiju, tradicijske obrte i gospodarstvo parkačkog kraja.

Prošetajte se gradom pokraj šarenih izlagača, namignite lijepim snašama u izvornim nošnjama, upijte mirise domaće kuhinje i zapjevate zajedno s kulturno umjetničkim društvima! Uživajte u ponudi  rukotvorina, slastica i domaćeg jela i pića. Doživite Pakrac kroz moderan prikaz tradicije i povijesti!

Znate li da  Pakrac ima svoju povijest sajmovanja i da je dugo kroz povijest bio prepoznat kao vrlo živo Trgovište, mjesto susreta različitost i razmjene?

Jeste li znali da se upravo u Pakracu po prvi puta na našim prostorima započeo kovati novac pod imenom banovac?

Zato na sajmu možete susresti kovača novca iz srednjeg vijeka i dvorsku plemkinju u svakodnevnoj  šetnji, ali i viteza templara kako budnim okom pazi na kovača i svoje Banovce.

Za sve posjetitelje i ljubitelje povijesti bit će otvoreni i muzeji – Muzej Grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti, gdje možete uz stručno vodstvo doznati više o bogatoj povijesti ovog kraja! Dah prošlih vremena osjetiti ćete i zahvaljujući održavanju srednjevjekovne viteške borbe „Bitka za kovnicu novca“, koju će upriličiti članovi „Reda vitezova Ružice grada“ iz Orahovice.

Za žeđ ne brinite! Na nekoliko točaka možete pronaći osvježenje i odmor, a ako hoćete posebno osvježenje – tu vam preporučujemo vodu s pakračke česme – prema legendi, tko se te vode napije ostaje zauvijek u Pakracu.

Za one koji žele vidjeti kako izgledaju slavonske planine, nudi se i mogućnost boravka, razgledavanja te noćenja i na 655m nadmorske visine u smještajnom objektu planinarskog doma Omanovac.

Slavonski banovaciznimna je manifesracija na kojoj u punini svih čula možete doživjeti rapsodiju boja okusa i mirisa u Pakracu, upoznati tradicionalnu kuhinju zapadne Slavonije, otkriti zašto je danas Pakrac među prvim gradovima u Hrvatskoj po razvoju poduzetništva, ali i kontinentalnog turizma.

Slavonski banovacsredišnji je sajam kontinentalne Hrvatske na kojemu se sljubljuju beskrajni potencijali ovog dijela jugoistočne Europe, kroz promociju turističke ponude, gastro blaga, autohtonih proizvoda, starih zanata i obrta te svih tradicionalnih vrijednosti koje ovaj dio naše zemlje čine atraktivnima.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.