fbpx
Ilustracija, Foto: Pexels

JEDNADŽBA LJUBAVI: Hoćete li se razvesti ili ostati u braku? Olovku u ruke, ispunite test koji otkriva kolike su vam šanse!

Autor: T.Š.

Zamislite da vam netko kaže da način na koji se svađate s partnerom otkriva i hoćete li se rastati? Upravo iz istraživanja psihologa i profesora matematike,  stvorena je ‘jednadžba ljubavi’ koja navodno predviđa sudbinu veze s 90-postotnom točnošću.

U svrhu istraživanja psiholog John Gottman i profesor matematike James Murray su snimali 15-minutne video-zapise svađa dugogodišnjih partnera. Tom prilikom osmislili u metodu ocjenjivanja tijekom svađa. Mjerili su srčani ritam, vrijednosti krvnog tlaka, izraze lica i provodljivost kože. Osim fokusa na tjelesne pokazatelje, pratili su i jesu li parovi u svađama koristili humor, jesu li bili otvoreni ili arogantni i agresivni, prenosi Živim.hr

Dobivena saznanja pomogla su im dekodirati što se događalo tijekom rasprave i tada su mogli predviđati hoće li se par razvesti ili neće.

Želite li izračunati svoje izglede, olovku u ruke i papir pred sebe, jer slijedi jednadžba:

Wt+1= w + RwWt + IHM (Ht)

● Wt+1 označava pozitivnost ili negativnost ženinog sljedećeg komentara u raspravi.

● Malo w označava opće ženino raspoloženje.

● Dodajete RwWt, što u osnovi označava ženino raspoloženje prema mužu.
● Potom dodajete IHM, što označava mužev utjecaj.

● (Ht) na kraju jednadžbe znači da morate uvrstiti i najnoviju muževu radnju.

Korištenjem ovog sustava, sve što se izgovori tijekom svađe svrstava se u kodove. Primjerice, “obrana” je negativan kod, a “naklonost” ili “humor” su pozitivni kodovi.

Prema sustavu kodiranja Coana i Gottmana iz 1995. godine, svaka reakcija u svađi vrijedi određeni broj bodova, pa radost nosi +4 boda, humor  +4, a zainteresiranost +2 bodadok primjerice prezir nosi -4, a gađenje -3 boda.
Matematičarka Hannah Fry objašnjava da sve ovisi o zadnjim dijelovima jednadžbe, tj. o muževom utjecaju i muževoj reakciji. Radi se o pozitivnim i negativnim reakcijama koje se stavljaju u grafikon, a ako dosegnu određeni prag – vezi bi mogao biti kraj.

Zanimljivo, iz ovog grafikona proizlazi i to da su najneuspješniji parovi s vrlo niskim pragom negativnosti, što bi značilo da je poneka rasprava i dobrodošla, no ako želite biti među uspješnim parovima, prigovore u vezi rješavajte odmah i bez šutnje.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.