fbpx
Nino Strmotic/PIXSELL

Glazbenik koji je ’80-tih odsvirao najveći hit, sada predstavlja prvi dio trilogije o Atlantidi

Autor: dnevno.hr

Riječ je o prvoj produkciji baletne opere Mirka Krstičevića.

Legenda o Danizoru prvo je od tri glazbeno-scenska djela Mirka Krstičevića koja čine trilogiju pod zajedničkim imenom Atlantida. Prva priča, Legenda o Dan’zoru, događa se na samom začetku atlantske civilizacije, druga na vrhuncu moći, a treća na samom kraju, odnosno u vremenu raspada moralnih i duhovnih vrijednosti što je i dovelo do propasti Atlantide.

Ansambli Hrvatskog narodnog kazališta Split praizvest će 3. ožujka baletnu operu Mirka Krstičevića Atlantida: Legenda o Dan’zoru. Orkestrom Opere HNK Split i solistima ravnat će maestro Alan Bjelinski, predstavu režira Goran Golovko, a koreograf je Igor Kirov. Naslovnu ulogu Dan’zora tumači tenor Bože Jurić Pešić, a u ostalim solističkim ulogama nastupit će pjevači Božo Župić, Marko Lasić, Antonija Teskera, Mate Akrap, Vinko Maroević i Špiro Boban, te baletani Artjom Žusov i Ivan Boiko.

 „Ove sam tri priče mogao smjestiti i u bilo koje drugo razdoblje ljudske povijesti (npr. Stare Grčke i1i Rima) no sam način na koji je Atlantida u nizu kataklizmičlah potresa nestala u morskim dubinama naveo me je da priče smjestim u to razdoblje ljudske povijesti”, kaže autor.


„Temelj za sve tri priče je ono iskonsko kršćanstvo. Naime kao što se Krist Isus s ljubavlju žrtvovao za naše spasenje, tako i Danizor s radošću napušta svoj ovozemaljski život da bi Tolteke izveo Svjetlu (Bogu), jer Danizor je dijete Ljubavi, odnosno Ljubav sama – kohezioni impuls koji drži svijet na okupu; Ljubav sama – kohezivni impuls koji drži svijet na okupu; Ljubav koja ne trži uzvrat, ne zna za uzmak i kraj. Upravo je Ljubav princip na kojem je ustrojen cijeli Svemir – Kozmos. Ono što se u ovoj našoj posrnuloj civilizaciji bezdušno marginalizira upravo je ta „vrsta“ Ljubavi. A još u 18. stoljeću je Novalis, jedan od najvećih kršćanskih i svjetskih pjesnika lijepo rekao: Ljubav je konačni cilj povijesti svijeta – Amen Svemira!”, navodi.

Podsjetimo, splitski skladatelj Mirko Krstičević sa svojom grupom ‘Metak’ postigao je velike uspjehe 80-ih godina, a pjesma ‘Da mi je biti morski pas’ 1980. bila je najprodavaniji singl i najizvođenija pjesma na svim tv i radio postajama bivše Jugoslavije.

Stoga ne sumnjamo kako će praizvedbom baletne opere Mirka Krstičevića “Atlantida: Legenda o Dan’zoru” posjetitelji ostati zapanjeni.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.