pixabay/ Michi-Nordlicht

GENIJALNO OTKRIĆE PROFESIONALNIH KUHARA: Za oštrenje noževa potreban vam je samo kamen!

Autor: Dnevno

Zaboravite na štrajhere, kutne i tračne brusilice i sve ostale gadgete za oštrenje noževa što se prodaju po lokalnim trgovinama i teleprodajama. Jedini pravi alat za vas je kamen. Kamen? Ne bilo kakav kamen. Brusni kamen ili poznatiji kao whetstone.

Brusni kamen je kamen najčešće napravljen od umjetnog materijala koji ima glatku površinu određene gradacije, slično kao šmirgl papir koji služi za oštrenje noževa i raznog alata. Gradacije se kreću najčešće od 220 pa do iznad 10 000. 220 je izrazito grub kamen, dok je kamen gradacije 10 000 izrazito gladak. Za osnovno oštrenje noževa se najčešće koristi kamenje gradacije između 800 i 5000.

Za početnika je dovoljno imati 2 kamena. Jedan gradacije 800-1200 i drugi gradacije 3000-6000. Prvi kamen služi za stvaranje početne oštrice i tzv. mikro žice, a drugi služi za poliranje oštrice.

Nož se oštri tako da se pod određenim kutom povlači oštricom i određenom smjeru po ravnoj površini mokrog brusnog kamena. Kut pod kojim oštrica struže po kamenu nije striktno određen, obično se radi o kutu između 10 i 20 stupnjeva, ali je jako bitno da se taj kut održava i da se nož cijelo vrijeme drži pod istim kutom. S vremenom ćete prema osobnim preferencijama odrediti koji vam kut bolje odgovara, ali za početnika je to sasvim nebitno. Smjer povlačenja oštrice u prvoj fazi također nije bitan. U prvoj fazi je cilj dobit mikro žicu. Povlačenjem oštrice po kamenu savijate sam vrh oštrice u suprotnu stranu, kako je prikazano na fotografiji.

Prilikom okretanja noža i ponavljanje radnje s druge strane oštrice vrh noža se savija u drugu stranu i dolazi do nastajanja mikro žice koju je potrebno maknuti. Za to se obično koristi filc na ravnoj podlozi. Nožem se prođe po filcu sa obje strane oštrice nekoliko puta dok ne vidite da se mikro žica u potpunosti odvojila i ostala na filcu. Ova faza traje 5-10 minuta, ovisno o tvrdoći noža.

Kako znati da li ste dovoljno dugo s jedne strane potezali oštricu po kamenu i dobili taj zub, odnosno savinuli dovoljno oštricu? Jednostavno vrhom nokta krenite po bočnoj strani noža okomito na oštricu i ukoliko osjetiti mali otpor (zub) na vrhu oštrice znači da možete okrenuti nož i početi sa drugom stranom. Naravno potrebno je zub dobiti cijelom dužinom oštrice, tako da na par mjesta testirajte noktom.

Nakon toga prelazite u drugu fazu, poliranja oštrice. Prilikom poliranja možete povlačiti nož kao na gornjem videu, ali obavezno završite povlačenjem oštrice u nazad kako je prikazano na slijedećem videu. (prije toga je nož prošao i kamen gradacije 6000

Bez obzira o tome radi li se o nožu za 50 ili 5000 kn bez problema bi trebao rezati papir, a ukoliko ste si dali malo više truda oštrica bi trebala biti dovoljno oštra da sječe dlake na nogama.

 Michi-Nordlicht

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.