Flickr

(FOTO) POVIJESNI ZARON! Otišli do samog dna Crvenog jezera i otkrili tajne koje krije predivna imotska krška jama

Autor: Dnevno.hr

Nakon pomnih tromjesečnih priprema, početkom svibnja ove godine u jednom od najopsežnijih i najekstremnijih istraživanja fenomena Crvenog jezera sudjelovalo je više od 20-ak stručnjaka, dok je sama ekspedicija trajala punih tjedan dana

Po prvi puta nakon povijesnog zarona do dna Crvenog jezera široj javnosti su predstavljene tajne koje krije ova imotska krška jama. Predavanju u karlovačkoj Aquatici prisustvovali su direktor Turističke zajednice Imotski i jedan od organizatora ekspedicije Luka Kolovrat, organizator ekspedicije Ante Kukavica, jedan od najpoznatijih svjetskih speleoronioca Frederic Swierczynski, sigurnosni ronilac Petra Kovač Konrad i voditelj bioloških istraživanja Crvenog jezera Roman Ozimec.

Nakon pomnih tromjesečnih priprema, početkom svibnja ove godine u jednom od najopsežnijih i najekstremnijih istraživanja fenomena Crvenog jezera sudjelovalo je više od 20-ak stručnjaka, dok je sama ekspedicija trajala punih tjedan dana. Okupljene je posebno iznenadila činjenica da jezero obiluje živim organizmima, kako na površini stijena, tako i na 300-tinjak metara dubokom dnu.

“Različiti ekosustavi utvrđeni ovim znanstvenim istraživanjem pokazali su da Crveno jezero, osim poznate riblje vrste imotske gaovice, krije i još dvije vrste riba koje se u potpunosti razlikuju od gaovice. Također, analizom sedimenta s dna jezera pronađeni su i životinjski organizmi koji obično žive u spiljama, što ne čudi s obzirom da su na dnu uvjeti kakvi obično jesu u spiljama. U svakom slučaju, još uvijek ostaju vrlo otvorena pitanja o tome koji sve organizmi obitavaju u jezeru, a s novim istraživanjima nastavljamo već u rujnu 2017. kako bismo upotpunili dosadašnje pronalaske ovih jedinstvenih ekosustava.”, rekao je Roman Ozimec.

Prije samog predstavljanja brojni su uzvanici posjetili Speleoteku, razgledali knjige na temu speleoronjenja te ostale knjige i časopise specijalizirane zbirke koja do kraja 2017. gostuje u Znanstvenoj čitaonici Aquatike i u kojoj mogu uživati svi posjetitelji slatkovodnog akvarija.

“Iznimno nam je drago da je Aquatika imala priliku ugostiti ovu povijesnu ekspediciju. Trud koji su istraživači uložili u pripremu i provedbu istraživanja, a sada i predstavljanje zapanjujućih rezultata istraživanja o Crvenom jezeru, može nas sve samo motivirati da ustrajemo u svome radu. Aquatika prepoznaje izniman rad i rezultate, stoga ćemo uvijek sa zadovoljstvom biti dio svake priče o radu i znanstvenim postignućima.”, kazala je Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica Javne ustanove Aquatika.

Pružanjem potpore u organizaciji ovakvih događaja, želi se približiti zanimljive znanstvene sadržaje široj javnosti te ujedno unaprijediti postojeće edukacijske sadržaje u Aquatici. Podsjetimo, projekt Javne ustanove Aquatika sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. u iznosu od 36.222.282,45 kuna. Ukupna vrijednost projekta pod nazivom „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium“ iznosila je 36.691.939,25 kuna.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.