foto: twitter

Europski grad koji leži na dijamantima: 72 tisuće tona kamenčića na svakom koraku

Autor: Dnevno.hr

Današnji stanovnici Nördlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne namjeravaju razrušiti grad kako bi se obogatili.

Gradić Nördlingen u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj nastao je na dijamantima koji potječu od prije 15 milijuna godina kad je asteroid pogodio Zemlju. Geolozi procjenjuju da je širina asteroida bila jedan kilometar, baš kao i današnji Nördlingen, a težila je oko 3 milijarde tona. Udarac je povećao temperaturu i tlak dovoljno da nastane mješavina stakla, kristala i dijamanata, odnosno suevit. Procjenjuje se da je oko 72 tisuće tona dijamanata na području Nördlingena. 

Kada su milijunima godina kasnije stigli prvi stanovnici nisu ni znali da grade kuće na dragocjenom tlu. Godinama su vjerovali da je podrijetlo kratera vulkansko, sve dok šezdesetih godina prošlog stoljeća nije potvrđeno da se radi o asteroidu. Suevit su koristili kao građevinski materijal, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata; crkva sv. Jurja, kao i srednjovjekovne zidine puno su vrjednije nego što se misli na prvi pogled.

Današnji stanovnici Nördlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne namjeravaju razrušiti grad da bi se obogatili. Za sićušno kamenje ne bi se mogla dobiti dobra cijena, čak niti na veliku količinu, jer su manji od 0,2 milimetra.

Njemački grad profitira na drugi način; turisti dolaze iz cijelog svijeta kako bi razgledali svjetlucavu arhitekturu i posjetili muzej Ries Crater u kojem se nalaze „domaći“ uzorci kratera, kao i oni iz drugih dijelova svijeta, piše PunKufer.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.