Flickr/ Pixabay

EUROPA NA NOGAMA: Najdraže ‘fast food’ poslastice – kebab i giros postaju ilegalni??

Autor: A.P.

“Bombardiraju malu djecu, dozvolili su konzervanse svuda, ali im smeta giros.”

Vijest kako bi EU zbog sigurnosnih razloga mogla zabraniti kebab i giros Grci su s nevjericom dočekali. Putem društvenih mreža pokrenuta je akcija uz hashtag #Free_Giros.

“Bombardiraju malu djecu, dozvolili su konzervanse svuda, ali im smeta giros.” Samo neki od komentara na moguću zabranu ovih tradicionalnih jela glase: ” Brane nam giros? Počet ćemo znači giros jesti kriomice i ilegalno u podrumima i sakrivenim lokalima? Želimo ovakvu Europu?”.

Pod kontrolom Europskog parlamenta nalaze se kebab i giros u Grčkoj. Tamo se pak nalaze i predstavnici Europske komisije za fosfate u brzoj hrani širom Europe. Realna opasnost postoji da  Grčkoj  budu zabranjeni  giros i kebab, a to je vijest koja je uznemirila sve ljubitelje ove hrane.

Europski parlament je na prijedlog Europske komisije odlučio pokrenuti proceduru za uvođenje zabrane korištenja fosfata, uključujući fosfornu kiselinu, di i tri fosfate i polifosfate u mesu girosa i kebaba.

#EU should leave #gyros alone! Forbid McDonald’s if you care for health! Forbid Coca-Cola. Forbid diesel cars! Forbid sugar! Forbid different quality of products in EU! Shame on you all!#free_gyros pic.twitter.com/2Q20zNjDEd

— Fedja Zeljkovic (@FedjaZeljkovic) 2 December 2017




Nakon što su analize provedene 2012. godine pokazale moguću vezu između fosfata kada se koriste kao aditivi za hranu i bolesti srca – ali dokazi su tada ostali neusuglašeni, došlo je do ovog poteza. Inače, pravila EU zabranjuju upotrebu fosfatnih aditiva u pripremi mesa, kojem se dodaju za zaštitu okusa i sprječavaju sušenje mesa, ali postoje i određeni izuzeci.

U Europi će sada kebab i giros i kebab  morati da čekati na glasovanje koje bi trebalo biti provedeno između 11. i 14. ovog mjeseca.

For pitta’s sake: EU kebab meat move could make doner a goner https://t.co/mEROPKXzcR #free_gyros




— CrisP (@crispSV) 1 December 2017

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.