fbpx
Screenshot

‘ČIM VIŠE RUPA, TIM BOLJE VIJESTI’ Nikad vam nije palo napamet zakopati gaće u zemlju? Isprobajte!

Autor: Dnevno

Dnevno

Svake se godine u svijetu uništi područje dva i pol puta veće od Švicarske, upozoravaju Agroskopovi stručnjaci. Iz tog razloga, širom Švicarske poljoprivrednici i vlasnici vrtova zakopat će 2000 pari bijelog donjeg rublja u sklopu znanstvene studije i kvaliteti tla.

Državni institut za istraživanja Agroskop dobrovoljcima koji sudjeluju u istraživanju za tu će namjenu poslati po dva para pamučnih gaća, a njihova je zadaća zakopati ih u zemlju u svojem vrtu ili na poljoprivrednom dobru.

Rupičaste gaće govore o kvaliteti tla

Otprije je poznato da se u sklopu proučavanja kakvoće tla u zemlju zakopavaju vrećice čaja, a sad će nakon određenog vremena gaćice poslužiti kao pokazatelj u kolikoj su mjeri sitni organizmi razgradili tekstil. “To će biti pokazatelj kakvoće tla”, rekao je voditelj projekta Marcel van der Heijden.

Ekolog je za agenciju DPA otkrio i da su u Kanadi već obavljali slične eksperimente, no ne ovako opsežne.

Volonteri koji su se javili na Agroskopov poziv, za usporedbu će u zemlju zakopati i standardizirane vrećice čaja te će uzeti uzorke tla kako bi testirali pouzdanost nove metode u kojoj se koriste pamučne gaće. Projekt se provodi pod nazivom “Evidence Underpants”.

Digitalna analiza razgradnje vlakana

Jedan par donjih gaća bit će otkopan i fotografiran nakon što pod zemljom bude mjesec dana, a drugi će se par otkopati nakon dva mjeseca. Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana – što se pronađe više rupa na gaćama, znači da je tlo zdravije.

Heijden je rekao da je jedna od svrha studije istaknuti na koji način tlu prijete erozija, prekomjerna upotreba gnojiva i izgradnja.

Agroskopovi stručnjaci kažu da se svake godine u svijetu u potpunosti uništi područje koje je površinom dva i pol puta veće od Švicarske. Na takvim je područjima kasnije nemoguće obavljati bilo kakve poljoprivredne radove jer je tlo neplodno.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.