pixabay

ČEŠNJAK I KRIŽ TU NE POMAŽU: Prepoznajte emocionalne vampire i obranite se!

Autor: dnevno.hr

Oni su obični smrtnici s kojima uglavnom možemo izaći na kraj, samo ih trebamo prepoznati i odmah postaviti granice

Poznajete nekog tko siše život iz vas? Svaki put kad se nalazite kraj te osobe, ona nad vama ima neopisivu moć: osjećate se slabi, nemoćni i umorni, i ona vam bez imalo napora smanjuje samopoštovanje koristeći moć razgovora. Ta osoba, baš ta osoba emocionalni je vampir.

Pomoć pri prepoznavanju ovakvih ljudi pružit će vam neke od sljedećih kategorija.

Narcis

Bojite se podići slušalicu kada vidite koji vas to prijatelj zove? Kad ta osoba ne nabraja svoj popis najnovijih postignuća ili se ne hvali zauzetim rasporedom i savršenim ljubavnim životom, ne zanima ga ništa što ima veze s vama. Vi ste tom prijatelju ”drugotni”. Ne mari za vas, ako neće neki trač saznati? Ponekad bi i vi željeli da vas cijeni koliko i samog sebe, no jednostavno se kraj njega osjećate poput raspadnute spužve.

Žrtva

Vaš prijatelj s kojim radite jedva pronalazi vrijeme da obavi svoj posao dok većinu vremena provodi gunđajući o svojem životu (uključujući i nedavni razvod, bolesnu mačku i majku s kojom živi). Vi ga želite izbaciti kroz prozor jer morate obaviti još i njegov posao. No njemu je najteže, vi umirete od neispavanosti, natrpanih stotinu obaveza u danu, borbi s bolesti i svime, a taj prijatelj vam se jada kako mu je pukao nokat ili joj je neoprana kosa i ne može među ”ljude” takva. Teško, doista..

Ljubitelj kontrole

Iako ste se zadnji put vidjeli u vrtiću, on još uvijek misli da zna točno kako bi trebali živjeti svoj život. Ta osoba nikada nije bila u krivu u svom cijelom životu, a jedino ispravno mišljenje je ono njegovo? Iako cijenite njegovo mišljenje, želite da ga ponekad zadrži za sebe. Smatra vas strašljivcem, osobom koja sve zapakira u ‘celofan’ i boji se reći istinu, a taj vaš prijatelj je odličan pri govorenju istine. Naravno sve što vi kažete ne valja, jer to ipak nije rekao vaš prijatelj, nego vi, koji ne smijete kraj njega biti toliko pametni.

Kritičar

Svojim sarkastičnim komentarima zabavljao vas je dok ste bili cimeri na fakultetu, ali sada njegov osuđujući stav i omalovažavajuće primjedbe zapravo samo vrijeđaju. Ponižava vas kako bi poboljšao svoje samopoštovanje, ali ste umorni od niskih udaraca. Sve se svodi samo na niske udarce i tračanje. Iako vi znate pravu istinu o Blaženki ili Jozefini, ta vrsta vašeg prijatelja samo baca otrovne strelice i kritizira.

Podvojena ličnost

Nažalost, ovo su jedni od najzahtjevnijih vampira. Jeckyll i Hyde vas jednom pozdravljaju s otvorenim rukama, a sljedeći put kad vas vide vam nimalo suptilno spominju da ste preplaćeni i precijenjeni na poslu. Recimo, pomogli ste im u svemu, naglo ste se razboljeli i otišli raditi od kuće i odjednom čujete od te dobre osobe kako vas napada i trača. Osjećate se poput Bambija u grotlu hijenskog pakla. U stvarnosti ni sami ne znate kako se postaviti jer ne znate kakvog će biti raspoloženja kada se sljedeći put sretnete.

Obrana od emocionalnih vampira

Najbolji način da se obranite od emocionalnih vampira je da ostanete potpuno smireni, na ovaj način ćete ih izbaciti iz takta. Nemojte paničariti, ne govorite nešto što ćete požaliti i nemojte pretjerano reagirati, jer to je upravo ono što žele da učinite. Da izbjegnete osjećaj žrtve važno je da ubuduće postavite neke granice. Upamtite kako je Ivo Andrić rekao, sve su Drine svijeta krive. Stoga, ne isplati ih se pokušavati izravnati. Udahnite, izdahnite duboko i smireno odreagirajte.

Ponekad je potrebno pokazati i zube. Ovisno o kvocijentu inteligencije emocionalnog vampira koji vas napada. Naime, emocionalnim vampirima treba postaviti granice kao kod djece. Izbjegavajte nepredviđene situacije i budite dosljedni. Svedite prodike na minimum. Pokušajte nagraditi dobro ponašanje i ignorirajte loše. Također, povremeno ih slobodno ignorirajte. Imajte na umu da emocionalni vampiri najčešće nisu svjesni svog ponašanja, što je još jedan razlog više da vi to budete. Obično nisu zli, ali nezreli su i uopće ne razmišljaju jesu li njihove akcije dobre ili loše. Oni sebe vide kao žrtve sudbine i tuđe nepredvidljivosti. Umjesto akcijom, oni kroz život prolaze reakcijom, i shodno tome nikada ne nauče iz svojih pogrešaka.

Postoje četiri osnovna pravila kojima se rukovode:
1. „Važno je ono što ja hoću, i to hoću odmah”. Oni su kao djeca koja nemaju strpljenja. Njihova potreba mora biti zadovoljena, ostali nisu bitni.
2 . „Pravila nisu pisana za mene”. Kako se smatraju posebnima, mogu raditi što ih je volja bez obzira na posljedice.
3 „Ti si kriv/a”. Nikad neće priznati vlastite greške.
4 „Sve mogu postići izljevom bijesa”. Njihovo iskazivanje ljutnje kreće se od žučne svađe pa sve do glumljenja simptoma infarkta.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.