fbpx
Ilustracija

Brončanodopski bodež koji je bio ukraden iz slovenskog muzeja, pronađen u Engleskoj i vraćen

Autor: Hina

Brončani bodež upisan u registar materijalne kulturne baštine UNESCO-a, nađen u jednoj močvari nedaleko slovenske prijestolnice prije stotinjak godina, pronađen je u Engleskoj nakon potrage koja je trajala više od 30 godina i vraćen u  muzej odakle je nestao 1985. godine.

Ukradeni muzejski eksponat “bodež iz Iga” (mjesta blizu Ljubljane) u četvrtak je dopremljen iz Velike Britanije i danas predan Narodnom muzeju u Ljubljani”, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Prema tipološkoj analizi lijevani brončani bodež datira iz 17. stoljeća prije Krista, a do njegova otkrivanja i povratka došlo je u suradnji s Interpolom i britanskim Registrom nestalih umjetnina  (The Art Loss Register), te trudom slovenskih diplomata u Londonu.


Izrađen negdje pri završetku kasnog brončanog po tvrdnjama slovenskih arheologa svjedoči o bogatoj metalurškoj djelatnosti na području gdje danas leži slovenska prijestolnica. Sječivo bodeža ima u presjeku oblik romba, a sa obje strane je ukrašeno dubokim crtama i pretpostavlja se da je imao i drvenu dršku koja nije sačuvana.

Bodež iz Iga dugačak je 20,6 centimetara, a njegova najveća širina je 5,8 centimetara. Stručnjaci iz Narodnog muzeja najavili su  posebnu konferenciju za novinare na kojoj će uskoro otkriti okolnosti nestanka i pronalaska dragocjenog izloška koji je 1985. ukraden  iz njihova stalnog arheološkog postava.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.