gazettelive.co.uk

Brod kapetana Cooka možda pronađen u SAD-u

Autor: Hina

Potraga za posljednjim počivalištem Endeavoura, broda kapetana Jamesa Cooka mogla bi uskoro doći svome kraju, na 250. obljetnicu njegova puta u Australiju, piše u srijedu BBC.

Endeavour, koji se tada zvao Lord Sandwich II, potonuo je zajedno s još 12 brodova uz obale Rhode Islanda u SAD-u u kolovozu 1778., ali nitko nije znao točnu lokaciju.

Nakon arheoloških istraživanja koja traju posljednjih 25 godina, znanstvenici su mogućnosti suzili na samo “jedno ili dva” mjesta.

Nadaju se da će lokaciju potonuća konačno utvrditi do 2020., na obljetnicu dolaska kapetana Cooka u Australiju poslije dvogodišnjeg putovanja na koje je krenuo iz Plymoutha u Engleskoj.

Voditelji projekta Rhode Island Marine Archaeology (Rimap), u suradnji s Nacionalnim pomorskim muzejem Australije (ANMM), najavili su da će u petak objaviti 3-D snimku najizglednije lokacije.

No, trebat će još neko vrijeme da se brod identificira. Detaljna iskapanja provest će se 2019. uz otok Goat, stoji u priopćenju.

“Kada ga izvadimo, trebat će provesti testiranje drveta i čavala koje bi nam u idućih 18 mjeseci trebalo dati konačne odgovore”, kažu arheolozi.




Kapetan Cook se na Endeavouru, britanskom brodu za prijevoz ugljena, otisnuo 1768. na znastveno putovanje mapiranja Tihog oceana.

Upravo na tom brodu slavni je istraživač izradio karte Novog Zelanda i Australije između 1769. i 1771. Godine 1770. stigao je na jugoistok današnje Australije, iskrcavši se u zaljevu Botany.

To je područje kasnije pripojio britanskoj kruni, unatoč velikom broju domorodačkih zajednica.




Nakon što se vratio u Britaniju, Endeavour je preimenovan u Lord Sandwich II i služio je za prijevoz vojnika.

Tijekom Američkog rata za nezavisnost, britanska ga je mornarica s još 12 brodova iskoristila za blokadu zaljeva Narragansett kada je 1778. potonuo u velikoj oluji.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.