fbpx
wikipedia.org

Britanski znanstvenik tvrdi: ‘Hrvatski jezik potječe od svetog jezika hinduizma’ (FOTO)

Autor: M. Marić

Riječ "hvar" u sanskrtu glasi "svar" i označava sunce, a nadimak za Hvar upravo je - "Sunčani otok".

Britanac James Robinson Cooper, koji se bavi proučavanjem svetog jezika hinduizma sanskrta tvrdi da hrvatski jezik potječe upravo od njega, a svoje je tvrdnje obražložio na portalu Sutra Journal. 

Tako Cooper riječ Hrvat povezuje s riječi “Harahvaiti” koja u originalu glasi “Sarasvati’”i označava vedsku boginju.

Riječ “hvar” u sanskrtu glasi “svar” i označava sunce, a nadimak za Hvar upravo je – “Sunčani otok”. Hrvatska riječ “med” u sanskrtu glasi “Madhu”, što je ime za hinduskog boga Krišnu. Riječ “medvjed” ima poveznice s riječi “Madhava”, što bi značilo ‘onaj koji opija kao med’.


Riječ “viđen” dolazi od riječi  “vid”, što u sanskrtu znači vidjeti.

Britanski znanstvenik navodi i da su imena mnogih naselja u Hrvatskoj izvučena upravo iz ovog jezika. Mjesta Grožnjan, Vodnjan, Višnjan u korijenu riječi imaju”jnana”, što u sanskrtu znači “znanje”. Rijeka Drava prema njegovim tvrdnjama također potječe od sanskrtskog ‘drava’ što znači “teći”,  ili “tok”.

U nastavku možete vidjeti još primjera:

www.sutrajournal.com / Screenshot
www.sutrajournal.com / Screenshot
sanskrt1
www.sutrajournal.com / screenshot
www.sutrajurnal.com / screenshot
www.sutrajournal.com / screenshot

 

Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.