Pixabay

BLAGDAN SVETOG NIKOLE: Zašto ga slavimo?

Autor: Dnevno.hr/ I.B.

Djeca će danas zasigurno zaviriti u svoje čizmice u potrazi za darovima Svetog Nikole ne znajući zapravo priču o tome tko je on bio.

Ne samo djeca već i odrasli vjerojatno malo znaju o blagdanu Svetog Nikole, o tome što je radio i čemu je posvetio život.

Jeste li ostavili čizmicu uz prozor preko noći? Djeca će se jutros radovati čokoladama i drugim poklonima, a zasluge za to nosi i Sveti Nikola. No, znate li tko je bio Sveti Nikola, čemu je posvetio svoj život i zašto ga se sjećamo na današnji dan?

Sveti Nikola rođen je u 3.stoljeću u pokrajini Liciji u gradu Patari, u Maloj Aziji. Njegovi roditelji nisu mogli imati djece zbog čega su se redovito molili te su na kraju dobili malog Nikolu. Ubrzo je ostao bez roditelja i dobio njihovo nasljedstvo. Poznat je kao zaštitnik djece, djevojaka i siromašnih. Pomagao je bližnjima i borio se za pravednost.

Sveti Nikola poznat je po čudesima koje je činio. Povijesni izvori kažu da je smirio uzburkano more i tako postao zaštitnik mornara.

Umro je 6. prosinca 327. godine, a njegovo tijelo pokopano je u Miri, gdje se nalazi i danas. Tijelo mu je preneseno u Bari, talijanski grad u kojem se danas nalaze njegove relikvije.




Autor:Dnevno.hr/ I.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.