Augur: Teške boje portugalske arkadije | Dnevno.hr

Augur: Teške boje portugalske arkadije

Autor: dnevno.hr

Među radovima snažno naglašene etičke problematike u ovogodišnjem se prestižnom Velikom natjecanju kratkometražnog filma Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2018 posebno ističe portugalski film Augur. Rađen u ove godine iznimno rijetkoj, a vizualno posebno atraktivnoj tehnici ulja na staklu, s fenomenalnim prikazom atmosferskih prilika poput magle, Augur je ambijentiran u gotovo bajkovitu ruralnu atmosferu, ali progovara o izazovima moralnog činjenja usprkos pragmi grube seoske svakodnevice. Djelo prati isječke iz života muškarca koji u skromnoj kućici na obali zaleđene rijeke uzgaja bika i skrbi za duševno oboljelog rođaka.

Njegovi redatelji, David Doutel i Vasco Sá, redateljski su, producentski i animatorski duo rodom iz Porta, s diplomama audiovizualnog smjera katoličkog sveučilišta. Iza sebe imaju kratke filmove Fuligem (2014) i Postolar (2011) – oba su prikazana na najvećem svjetskom festivalu animacije u Annecyju, a drugi je i nominiran za glavnu nagradu toga festivala, na kojem će nakon Animafesta igrati i Augur.

Naslov filma označava svećenika koji volju bogova proriče temeljem leta ptica i atmosferskih znakova, pa ne čudi da su Doutel i Sá posebnu pozornost posvetili upravo takvim simboličkim „znakovima prirode“, u djelu koje ne bježi od teških trenutaka, ali u konačnici čovjeka nadređuje niskim strastima i posjedovanju.

28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018. održava se od 4. do 9. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini 400 filmova iz više od 44 svjetske zemlje, a uz prestižna natjecanja u kojima sudjeluju oskarovci i zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen hororu u animaciji, multimedijalna proslava 50. obljetnice serije Profesor Baltazar, retrospektivni programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima te baltičkim kinematografijama, open airovi i animacikliranje, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade. Ulaznice se prodaju u sustavu Kupiulaznicu.hr.

***

ULAZNICE

Kupiulaznicu.hr:

https://animafest.kupiulaznicu.hr/

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.