Wikimedia Commons

APOKALIPTIČNO IZVJEŠĆE: Naš planet rapidno gubi šume!

Autor: Hina

Zbog rapidne deforestacije u zaštićenim područjima svojeg teritorija, Brazil se našao na prvome mjestu inicijative "Places to Watch" američke organizacije Global Forest Watch (GFW), koja na tjednoj bazi uz pomoć satelita u realnom vremenu prati i izvještava o nestanku svjetskih šuma

Na teritoriju Kayapo Indijanaca u brazilskom području Amazone sateliti su od listopada detektirali gubitak šuma na području većem od 50 tisuća hektara, što je jednako površini od preko 60 tisuća nogometnih terena, priopćio je u srijedu GFW.

“U rujnu je zabilježen dosad najveći broj požara u jednome mjesecu, a 2017. godina na putu je rušenja rekorda po broju požara u jednoj godini”, upozorava nadalje ta organizacija.

“Unatoč suši, gotovo sve su požare izazvali ljudi, vjerojatno kako bi raskrčili šume i napravili mjesta poljoprivredi”, napominje.

Šumski požari u Brazilu i Indoneziji pridonijeli su rekordnom gubitku globalnih šumskih površina u 2016., ukupne površine veličine Novog Zelanda, što bi moglo dodatno pojačati utjecaj deforestacije na klimatske promjene, ističe GFW.

Brazilska agencija za zaštitu okoliša Ibama negira objavljene podatke, te tvrdi kako njezini sateliti i podaci brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) pokazuju daleko manju stopu deforestacije na teritoriju Kayapo Indijanaca, odnosno, kako je riječ o tek 879 hektara izgubljenih šuma u 2016. i 2017. godini.

“Stoga je pogrešno tvrditi da je došlo do deforestacije 50 tisuća hektara površine zaštićenog područja”, stoji u odgovoru Ibame, uz podatak da je deforestacija na područjima u kojima žive autohtoni narodi reducirana za 16 posto.

Inicijativa “Places to Watch” nudi tjedne detaljne informacije o tome kada, gdje i zašto nestaju svjetske šume.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.