pixabay

AMERIKANCI U PANICI ZBOG MOGUĆE POJAVE DRONOVA-KAMIKAZA: Rusi razvijaju tehnologiju bespilotnih letjelica koje napadaju u roju

Autor: P.B./Dnevno

Riječ je o ultrajeftinim letjelicama koje se vrlo lako proizvode u velikim serijama. Njihove tehničko-taktičke sposobnosti su takve da suvremena PZO sredstva ne mogu zaustaviti njihov napad. Konkretno, ruske bespilotne letjelice-kamikaze tipa “Lancet-1” i “Lancet-3” mogu pogoditi svoje ciljeve na daljinama i do 40 km. Njihova bojna glava je u stanju uništiti radarsku postaju ili PZO sredstvo vrijedno desetke milijuna američkih dolara.

Kako piše američka stranica Popular Mechanics, nova koncepcija predviđa masovni napad više stotina dronova-kamikaza. Za ovakvu vrstu borbenih djelovanja korisit će se vrlo jeftine bespilotne letjelice koje su dizajnirane po principu “letećeg krila”, koje imaju mogućnost vertikalnog uzlijetanja i sposobnost nošenja do dva kilograma eksploziva. Idealne mete za ovakve bespilotne letjelice su teretni kamioni i lakooklopljena borbena tehnika. Uz to, dronovi se mogu upotrijebiti i za napade po zračnim i nadvodnim metama, uključujući i radarske stanice.

“Rusi smatraju da će roj dronova-kamikaza biti jednako učinkovito oružje u borbi protiv terorista i protiv neprijatelja koji raspolaže suvremenom borbenom tehnikom. Na temelju borbenih iskustava koje su Rusi stekli u Siriji, oni su svjesni da roj dronova može nanijeti velike gubitke neprijatelju”, rekao je američki vojni analitičar Samuel Bendett za internetski medij C4ISRNet.

Stručnjaci smatraju da je učinkovita borba protiv roja bespilotnih letjelica u ovom trenutku gotovo  nemoguća misija. Ako PZO obori vodeći dron, njegovu funkciju odmah preuzima drugi, pa treći… Na ovaj način dolazi do rekonfiguracije roja bespilotnih letjelica koje se ustremljuju na protivnika praktički do posljednjeg aparata koji se nalazi u zraku, prenosi internetski portal RG.

Današnja sredstva borbe s dronovima, koje se sastoje od PA raketa, topova i mitraljeza, nemaju dovoljnu učinkovitost, smatra američka stranica. “Današnji sustavi zaštite imaju maksimalnu učinkovitost do 90% u borbi protiv dronova, međutim, ostatak od 10% probija svaku obranu”, napominje se u tekstu. Potencijalno rješenje koje se pojavilo u posljednje vrijeme sastoji se od elektromagnetskih pušaka koje putem usmjerenog snopa presijecaju kanal upravljanja između operatora i letjelice. Međutim, što raditi protiv autonomnih dronova, koji se na cilj navode poput krstareće rakete ili imaju elemente umjetne inteligencije.

Podsjetnik

Na međunarodnom vojno-tehničkom sajmu naoružanja “Armija-2019” koncern “Kalašnjikov” je prezentirao nove visokoprecizne bespilotne letjelice tipa “Lancet”. Prema riječima Sergeja Čemezova, koji obavlja funkciju generalnog direktora koncerna Rosteh, intelektualni kompleks koji je dio udarnog drona-kamikaze “ZALA Lancet” obuhvaća nekoliko krucijalnih taktičkih sposobnosti kao što su izviđanje, komunikacija, navigacija i udarna sposobnost. Ova bespilotna letjelica proizvodit će se u više varijanti. “Lancet-1” bit će veoma lagana bespilotna letjelica koja će imati sposobnost nošenja minijaturnih bojnih glava težine 0,7-1,0 kilograma, dok će npr. “Lancet-3” biti nešto teža letjelica te će moći nositi dvostruko veću bojnu glavu. Riječ je o izuzetno jeftinom naoružanju, koje može ostvariti maksimalnu brzinu do 110 km/h i pogoditi cilj na daljini od 40 km. Njihova umjetna inteligencija omogućit će napade u većim grupama-rojevima, piše RBTH.

Autor:P.B./Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.