ALARMANTO: Do kraja stoljeća razina mora povisit će se za 65 cm! | Dnevno.hr
Wikimedia Commons

ALARMANTO: Do kraja stoljeća razina mora povisit će se za 65 cm!

Autor: Hina

Rast razine oceana ubrzava se i do kraja stoljeća mogla bi dosegnuti 65 centimetara, što se poklapa s procjenom Ujedinjenih naroda, i ta bi pojava mogla ozbiljno ugroziti gradove na obali, stoji u američkoj znanstvenoj studiji

Razine oceana sada rastu ritmom od približno 3 milimetra na godinu, ali bi se ritam mogao utrostručiti na 10 milimetara svake godine sve do 2100., stoji u studiju objavljenoj u ponedjeljak u listu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States (PNAS).

Rezultati tih radova temelje se na podacima koje su prikupljali sateliti tijekom 25 godina. Oni su “u skladu s projekcijama iz izvješća AR5 (koje je u 2014.) predstavio UN-ov stručni panel za klimu (GIEC)”, navodi se u studiji.

“To ubrzanje izazvano je prvenstveno ubrzanim otapanjem Grenlanda i Antarktika i moglo bi potencijalno udvostručiti ukupnu razinu oceana do 2100., što je novost u odnosu na projekcije koje su polazile od načela da će rast biti konstantan”, kaže glavni autor studije Steve Nerem, profesor aeronautičkog inženjerstva na Sveučilištu u Coloradu.

S tim rastom koji se svake godine ubrzava, razine oceana narasle bi više od 60 centimetara do kraja stoljeća, kaže profesor Nerem. “I naravno, to je oprezna procjena”, upozorava. Klimatske promjene uzrokuju rast oceana putem dva fenomena: ubrzano otapanje leda na polovima i povećanja razine ispuštanja plinova s učinkom staklenika u atmosferu.

Ovaj drugi fenomen odgovoran je za rast temperature voda, jer topla voda manje je gusta od hladne i zauzima više mjesta. Taj mehanizam već je odgovoran za polovicu od konstatiranih sedam centimetara koliko je razina mora narasla u promatranih 25 zadnjih godina, kaže profesor Nerem.

“Ova studija skreće pozornost na važnu ulogu koju mogu imati podaci prikupljeni satelitima jer oni potvrđuju projekcije o klimi”, rekao je koautor studije, John Fasullo, klimatolog u Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere.

Istodobno, otočje Tuvalu, otpisano zbog porasta razina mora, ipak se širi

Pacifičko otočje Tuvalu – kojega se dugo smatra glavnim kandidatom za nestanak zbog porasta razina mora izazvanog klimatskim promjenama – zapravo raste, pokazuje novo australsko istraživanje.

Istraživanje sveučilišta Auckland ispitalo je promjene u geografiji devet atola Tuvalua i 101 grebena od 1971. do 2014. uz pomoć fotografija iz zraka i satelitskih snimaka.
Utvrđeno je da je osam atola i gotovo tri četvrtine otočja raslo tijekom toga razdoblja povećavajući ukupnu površinu Tuvalua 2,9 posto, iako se razina mora povećavala dvostruko u odnosu na globalni prosjek. Koautor Paul Kench kaže da istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications dovodi u pitanje pretpostavke da će niski otoci biti preplavljeni s porastom razine mora.

“Mi doživljavamo pacifičke atole kao statične kopnene formacije koje će biti naprosto preplavljene porastom razine mora no sve je više dokaza da su ti otoci geološki dinamični i stalno se mijenjaju”.

“Zaključci studije možda su suprotni očekivanjima s obzirom na to da razine mora rastu u tom području tijekom proteklih pola stoljeća no dominantna promjena tijekom toga razdoblja na Tuvaluu je bila širenje a ne erozija”.

Utvrđeno je da bi čimbenici poput obrazaca kretanja valova i sedimenti koje nanose oluje mogli poništiti eroziju koju izazivaju porast razine mora. Znanstveni tim iz Aucklanda kaže da klimatske promjene ostaju jedna od glavnih prijetnji niskim otocima no dodaju da bi ovakva istraživanja trebala potaknuti na preispitivanje odgovora na taj problem.

Umjesto da zaključe da su njihovi domovi osuđeni na propast i da trebaju gledati kako da se usele u Australiju ili Novi Zeland znanstvenici kažu da bi te zemlje trebale početi dugoročno planirati ostanak.

“Na temelju ovoga istraživanja previđamo značajno drukčiji razvoj za otočje Tuvalu tijekom idućih sto godina u odnosu na ono što se uobičajeno očekuje”, kaže Kench. “Uvažamo da održivost života počiva na brojnim čimbenicima, no gubitak kopna bit će malo vjerojatno faktor koji će izazvati depopulaciju Tuvalua”. Znanstvenici predlažu seljenje stanovništva na veće otoke i atole koji su se pokazali najstabilnijima i vjerojatno će rasti s porastom razina mora.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.