Foto: Instagram

ZALJUBILA SE U PSIHOPATA KOJI JU JE UHODIO: Pročitajte bizarnu životnu priču zvijezde grupe ABBA!

Autor: Š. P.

Ponovno okupljanje legendarne švedske grupe ABBA razveselilo je obožavatelje diljem svijeta, a njezini članovi, Benny, Bjorn, Agnetha i Frida, nakon dugog niza godina ponovno su u središtu pažnje.

Što su radili ovih godina provedenih daleko od svjetla reflektora? U zanimljivom tekstu naslovljenom “Zašto im je trebalo četrdeset godina?” britanski Daily Mail donosi uvid u njihove privatne živote i turbulencije, a priča Agnethe Fältskog bez imalo sumnje spada u one najbizarnije.

Nakon raspada grupe 1982. godine, Benny i Bjorn, koji su napisali najveće hitove ABBA-e, nastavljaju nizati uspjehe i zgrću pravo bogatstvo, što zbog tantijema, što zbog novih pametnih poslovnih odluka.

Napisali su, naime, uspješni mjuzikl “Chess”, a iako nije njihova kreacija, bili su itekako upleteni (i plaćeni) u stvaranje uspješne “Mamma Mia!”, franšize koja je iznjedrila mjuzikle i cjelovečernje visokobudžetne filmove. Napisali su i unosne hitove za druge umjetnike, a svaki je od njih stekao bogatstvo od 200 milijuna funti.

Posve suprotno, Frida i Agnetha su u protekla četiri desetljeća bile uglavnom odsutne sa scene, “ulazeći iz jedne patnje u drugu” – problemi s mentalnim zdravljem, afere, obiteljske tragedije, suicidi, smrti djece i supružnika samo su neke od njih.

Ipak, piše britanski Daily Mail, stvari nisu bile oduvijek takve. U samim počecima grupe ABBA imali su neobičnu ideju – u svijetu pop glazbe, gdje je seks komercijalno jednako vrijedan dobrim pjesmama, bend sačinjen od dva bračna para činio se prilično riskantnim rješenjem.

 




View this post on Instagram

 

A post shared by ABBA (@abba)




Njihovi bračni statusi bili su ključni dio njihove karizme. Četvorka koja je pjevala sretne pjesme na pozornici, a kasnije su doma nastavili voljeti jedni druge – to je ono u što se zaljubio cijeli svijet.

Danas 71-godišnja Agnetha tada je bila 19-godišnjakinja koja je izvela svoj prvi solo singl na švedskoj televiziji netom prije nego što je upozhnala Bjorna, pet godina starijeg člana tada popularne folk grupe. Momentalno očarani jedno drugim, vjenčali su se 1971. godine, dvije godine nakon upoznavanja i godinu prije formiranja ABBA-e. Par je dobio dvoje djece, Lindu i Petera, a nakon šest godina braka, počeli su prvi problemi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ABBA (@abba)

Godine 1979., na vrhuncu Abbine slave i na užas obožavatelja, par se rastao i u pitanje doveo cjelokupni imidž benda. Samo tjedan dana nakon rastanka, Bjorn je prohodao sa švedskom TV voditeljicom Lenom Kallersjo, koja je neodoljivo podsjećala na Agnethu. Novi se par vjenčao nakon dvije godine i dobili su dvoje djece.

Bjorn i Agnetha svoj su razvod opisivali kao “sretnu rastavu”, ali je stvarnost govorila suprotno. Agnetha je kasnije priznjala da se osjećala “raskomadano” i da joj je “trebalo savjetovanje”.

Bol rastanka ovjekovječena je u njihovu hitu “The Winner Takes It All”, a brojni su se obožavatelji tijekom godina pitali je li Bjorn bio namjerno okrutan tražeći od svoje bivše žene da pjeva stihove “reci mi ljubi li se kao što sam te ja ljubila”.

Do tada je Agnetha izuzetno teško podnosila svoj zvjezdani status, uz stalni osjećaj krivnje izazvane činjenicom da je odvojena od svoje djece dok ABBA obilazi svijet. Razvijala je, piše Daily Mail, organski strah od gužve, buke i otvorenih prostora.

Osim treme i srama, strastvena predanost obožavatelja ABBA-e ju je strašila i patila je od noćnih mora u kojima je obožavatelji proždiru živu. Osim toga, njezin engleski nije bio tako dobar, što joj je povećavalo manjak samopouzdanja u javnosti.

Uslijedila je i afera s detektivom Thorbjornom Branderom, koji je istraživao slučaj prijetnji otmicom njene djece. Godine 1990. se udala za rastavljenog kirurga Tomasa Sonnenfelda, na njezino inzistiranje – u strogoj tajnosti. Javnost je doznala za brak tek nakon tri godine, kad su se razveli. Istovremeno, pokušavala se nositi sa samoubojstvom majke Birgit, koja se bacila sa šestog kata, a godinu dana kasnije umro joj je i otac.

Agnetha je sve vezano za tragedije u obitelji držala u strogoj tajnosti – čak je i autor njezine biografije mislio da joj je majka poginula u nesreći. Tada je, tvrde njezini prijatelji, Agnethina povučenost postala naglašenija.

Tada je počelo najčudnije poglavlje njezina života – afera s muškarcem koji ju je uhodio. Nizozemski vozač viljuškara Gert van der Graaf, šesnaest godina mlađi od nje, bio je strastveni obožavatelj ABBA-e koji je od djetinjstva bio opsjednut Agnethom, a dvije godine ju je i aktivno proganjao. Žalila se policiji, ali su 1997. godine započeli romantičnu vezu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ABBA (@abba)

“Bila je to vrlo intenzivna pozornost i, nakon nekog vremena, osjetila sam da se više ne mogu oduprijeti. Htjela sam ga upoznati”, objasnila je kasnije Agnetha.

Prekinuli su nakon dvije godine, a Agnetha je 2000. godine sudskim putem tražila da ga deportiraju u Nizozemsku. Tri godine kasnije vratio se u Švedsku, ponovno uhodio pjevačicu, a ona je bila prisiljena zatražiti sudsku zaštitu.

Zatim se preselila u šumovito švedsko selo. Prema mnogima, slijedila je obrazac Grete Garbo, još jedne švedske zvijezde kojoj je slava bila preveliki teret. Susjedi kažu da ih nije ni pozdravljala te da godinama nije pjevala, čak ni slušala glazbu. Agnetha, nekadašnji seks-simbol zatvorila se od vanjskog svijeta.

Na opće iznenađenje, 2004. godine izdala je album obrada evergreena šezdesetih nazvan “My Colouring Book” nakon čega je ponovno iščeznula iz medija, a godinu dana kasnije prohodala je s dugogodišnjim prijateljem, biznismenom Bertilom Nordstromom. Nažalost, ni ta ljubav nije potrajala.

Mnogi su “stručnjaci za ABBA-u” godinama isticali i kako je Agnethin život obilježio i dugogodišnji sukob s kolegicom Fridom. “Mi imamo suprotstavljene karaktere, osbnosti i prošlosti. Znale smo se jako svađati i umoriti jedna od druge”, priznala je Agnetha svojedobno.

Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.