Pixabay

ZABRINJAVAJUĆE! Ako ju ne spasimo, ova preslatka životinjica više neće postojati

Autor:

Hrčci možda nisu životinje za postere o izumiranju vrsta no nisu ništa manje važni u ekosustavima, prema novom popisu najugroženijih vrsta na koje je stigao i europski hrčak, piše Net.hr.

Taj je hrčak nekoć živio na većem dijelu teritorija Europe i Rusije, no sad je nestao s gotovo svih izvornih staništa i ako se nastave sadašnji trendovi izumrijet će za 30-ak godina, prema crvenom popisu ugroženih vrsta IUCN, prenosi britanski Guardian.

Ključni razlog smanjenja njegova broja je drastično smanjenje stope razmnožavanja te životinje. Ranije je svaka ženka godišnje okotila 20 mladih, a sada tek pet do šest.

Razlozi takvog smanjenja stope razmnožavanja nisu poznati, no vjeruje se da ulogu igraju faktori od intenzivne poljoprivrede do globalnog zagrijavanja i svjetlosnog zagađenja.

Potrebni udruženi globalni napori

Životinjske vrste širom svijeta suočavaju se sa izumiranjem bez presedana zahvaljujući ljudskom djelovanju, intenzivnoj poljoprivredi, prekomjernom izlovu riba, zagađenju oceana, klimatskim promjenama i gubitku staništa.

Pokušaji zaustavljanja trenda izumiranja vrsta sporadični su i usmjereni samo na neke ključne vrste i stručnjaci za zaštitu prirode sve glasnije pozivaju na udružene globalne napore.

Jane Smart, direktorica IUCN-a za zaštitu bioraznolikosti, kaže da su potrebni promjena i akcije na provođenju nacionalnih i međunarodnih sporazuma.

Sastanak na kojemu se ove godine trebao u Kini usuglasiti novi sporazum o bioraznolikosti i zaštiti prirode odgođen je zbog pandemije koronavirusa.

Prema crvenom popisu sjevernoatlantski kit sve je bliži izumiranju i procjenjuje se da je krajem 2018. bilo živo manje od 250 odraslih jedinki.

Ribolov je jedan od glavnih uzroka njegova izumiranja jer se često zapletu u mreže. Poseban problem postaju napuštene mreže koje ribarski brodovi odrežu i ostave da plutaju morima.

Prema IUCN-u ugroženi su i lemuri, a novo istraživajne pokazuje da je trećina vrsta lemura kritično ugrožena uglavnom zbog krčenja šuma i lova na Madagaskaru, objavio je Net.hr.

Ovo je jedan od najslađih psića kojeg ćete ikad vidjeti! Preslatkim pogledom i smješkom osvojio društvenu mrežu!

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.