Foto: Guliver Image /AP Photo

Zaboravljena Titova ljubav: ‘Pratio ju je glas vatrene žene, a znate li što se jednom dogodilo dok su vodili ljubav?’

Autor: Z.S.

Za neke heroj, za druge zločinac. Josip Broz Tito jedna je od najkontroverznijih osoba u povijesti. I dok je njegov društveni život dobro poznat, njegova romantična strana dosta je misteriozna. Ženio se četiri puta i imao nekoliko ljubavnica pa je sigurno da je volio žene. Kakav je bio ljubavnik svjedoči i zanimljiva priča iz vremena Drugog svjetskog rata.

Naime, dok je bio u braku s Hertom Haas, imao ljubavnicu Davorjanku Paunović Zdenku. Bilo je to u vrijeme kada je Herta Titu rodila sina Aleksandra Mišu Broza.

“Dok je Herta Haas bila u zatvoru, Tito se u Beogradu spetljao s energičnom drugaricom Davorjankom Paunović-Zdenkom, koja je studirala francuski jezik na beogradskom filozofskom fakultetu. Bila je 29 godina mlađa od Tita, aktivna u ilegalnom pokretu, spretna i inteligentna, a pratio ju je glas vatrene žene, koja nije znala tiho voditi ljubav. Kad je u Zagrebu srela Tita, on ju opčinio šarmom, duhovitošću i položajem.
Jednom su vodili ljubav u šatoru, a Davorjanka je urlala na sav glas tako da je cijela postrojba napustila položaje i otišla se hladiti u potok. Drugi put je Tita posjetila slovenska delegacija, no kad su se približili njegovom šatoru, čuli su njezino glasno stenjanje, okrenuli se i vratili za sat vremena. Tito je bio dobro raspoložen i rekao im je: ‘Slovenci, Slovenci, kasnite, ali ništa zato, morao sam obaviti jedan ozbiljan posao’.

Tito je imao dobre živce, navodno je s njom vodio ljubav i dok su padale granate. Titova veza s Davorjankom Paunović trajala je od 1941. do 1946. godine, sve dok nije umrla od tuberkuloze. Njezina smrt jako ga je pogodila, a pokopana je po vlastitoj želji pokraj jedne od Titovih rezidencija, na Dedinju u Beogradu, kao partizanka – na osami i bez nadgrobne ploče”, kazao svojevremeno u razgovoru za Nacional novinar publicist i Miro Simčič.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.