
Teleći mozak: Specijalitet za odvažne i znatiželjne
Uz malo truda pripremite ukusne domaće tagliatelle, omiljeno jelo uvijek je bolje uz domaću tjesteninu!
Sastojci:
250 g brašna tip 00 (ili običnog brašna)
2 jaja
prstohvat soli
Priprema:
Ispite brašno na radnu površinu i napravite udubljenje u sredini. U to udubljenje razbijte jaja i dodajte prstohvat soli. Koristeći vilicu, polako mutite jaja dok ne postanu ravnomjerno pomiješana s brašnom. Kada se jaja dobro sjedine s brašnom, počnite mijesiti tijesto rukama. Ako je previše suho, možete dodati malo vode. Ako je previše vlažno, dodajte malo brašna. Cilj je dobiti glatko, elastično tijesto. Nakon što ste umijesili tijesto, oblikujte ga u lopticu i zamotajte je u prozirnu foliju. Ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon toga razvaljajte tijesto natanko koristeći valjak ili stroj za tijesto. Ako koristite stroj za tijesto, postupno smanjujte debljinu tijesta dok ne postignete željenu debljinu tagliatella (obično oko 1-2 mm). Kad dobijete željenu debljinu tijesta, ostavite ga da se malo prosuši (otprilike 15-20 minuta). Nakon što se tijesto prosuši, pažljivo ga narežite na trake širine po želji. Kuhajte tagliatelle u velikoj količini posoljene ključale vode 2-3 minute ili dok ne postanu al dente. Vrijeme kuhanja može varirati pa probajte testirati tagliatelle kako biste osigurali pravilnu teksturu. Ocijedite ih i poslužite po izboru, uz bolonjez, pesto ili maslac sa svježim biljem i parmezanom.
Teleći mozak: Specijalitet za odvažne i znatiželjne
Dalićev restoran na udaru ‘kulinarske vertikale’, popljuvao ga žestoko: ‘Za ovo se ide na popravni’
Ovo je najčešća greška koju radimo s božićnim kolačićima, upropasti sav trud
Kruh od kestena: Kulinarski užitak jeseni