Screenshot: YouTube

ZA PRSTE POLIZATI! Izuzetna slastica mističnog imena: Tanke i mekane kore, sočna krema

Autor: D.D.

Želite slasticu kojom ćete zadiviti ukućane i goste, a koja ne samo da lijepo izgleda već je i odličnog okusa?

Torta Bijeli Egipat jedna je od onih koje se uklapaju u ovaj opis. Njezin ‘misterij’ je u tome što se ne zna tko joj je dao ime.

Tanke i mekane kore te dvije kreme, od kojih je jedna slatkog, a druga blago kiselkastog okusa, savršen su spoj koji će vas netjerati da tražite još…

Sastojci za 4 kore (pleh 30 x 20 cm, 4 korice):
16 bjelanjaka
20 žlica šećera
24 žlica pečenih mljevenih lješnjaka (lješnjaci se peku oko 18-20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, desetak minuta)

Sastojci za kremu:
12 žumanjaka
12 žlica kristal šećera
250 gr margarina ili maslaca
100 gr šećera u prahu
100 gr bijele čokolade

Sastojci za drugu kremu:
250 ml slatkog vrhnja
200 gr kiselog vrhnja
malo mljevenih pečenih lješnjaka za posipanje

Postupak pripreme:

Za jednu koru vam trebaju 4 bjelanjka, 5 žlica šećera i 8 žlica mljevenih lješnjaka. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Umutite bjelanjke sa šećerom u čvrstu pjenu i umiješajte lješnjake.




Uzmite veliki pleh od pećnice i sastojke za kore pecite samo dva puta jer je pleh od pećnice obično veličine 40 x 30 cm i kada koru presiječete po sredini dobijete dvije kore 20×30 cm.

Kore pecite na 150 stupnjeva odnosno više ih sušite oko 40 minuta.

Za kremu na pari umutite žumanjke sa šećerom dok ne pobijele i stavite da se kuhaju na pari oko 15 minuta. Nakon toga ih uklonite s vatre, dodajte čokoladu te miješajte da se otopi pa ostavite da se hladi. Umutite margarin sa šećerom u prahu i sjedinite s ohlađenom kremom.




Za drugu kremu umutite slatko vrhnje pa mu dodajte kiselo vrhnje i pomiješajte.

Na pleh stavite prvu koru, četvrtinu prve kreme pa preko premažite bijelu kremu i pospite mljevenim lješnjacima, pa stavite drugu koru i tako do kraja. Tortu dekorirajte po vlastitoj želji.

Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.