Foto: Guliver Image

Za Franju Tuđmana je ova pjesma bila druga himna, a evo što su slušali Račan i Budiša

Autor: I.D.

Nakon prvih demokratskih izbora na vlast je došao HDZ predvođen Franjom Tuđmanom. U vremenu obilježenom budnicama i dizanjem nacionalnog ponosa tijekom Domovinskog rata, vladajuća stranka je za svoju himnu izabrala pjesmu Đanija Maršana “Bože čuvaj Hrvatsku”.

‘Skladba je nastala spontano’

“Ponosan sam autor glazbe skladbe ‘Bože čuvaj Hrvatsku’, dok je autor stihova antologijski vrijedan pjesnik Drago Britvić. Kad bi se tvrdnja nekih da ju je predsjednik Tuđman doživljavao gotovo kao drugu hrvatsku himnu pokazala točnom, za mene bi to bila, a siguran sam i za nažalost pokojnog Britvića, izuzetna čast. Skladba je nastala spontano, iz duše i nepatvorene ljubavi prema svojoj domovini”, kazao je u svojem intervju Večernjem listu Đani Maršan o pjesmi koju je Tuđman izabrao za himnu HDZ-a.


Foto: Guliver Image

Što se tiče drugih političara narednih godina, mnogi su pokazali svoje glazbene ukuse.

Evo što su slušali Račan i Budiša

Deset godina nakon osamostaljenja, prvi puta je oporba došla na vlast, a učinila je to uz taktove rocka. Tadašnji predsjednici SDP-a Ivica Račan i HSLS-a Dražen Budiša HDZ su 2000. godine rušili i uz pomoć hita Gorana Bareta i Majki – “Vrijeme je da se krene”. Bare je godinama nakon toga kazao da je za oporbu svirao iz ideala.

Foto: Dražen Kokorić/CROPIX

“Mi još trpimo posljedice tog Tuđmana. Da nije radio ono u Bosni, to bi bio čisti rat, što on ima raditi Bosni?! Ne bi nam generali bili u Haagu. Račan je jedini političar kojeg mi je kad je umro bilo žao. Očekivao sam puno više od SDP-a, al’ počelo je opet ić’ na krivu stranu, izgubili su se”, kazao je Bare u emisiji “Nedjeljom u 2” 2009. godine.

Sjećate li se hita ‘HDZ zna’?

Jedan od hitova koji se izravno vežu za stranke je pjesma “HDZ zna” koju je Jacques Houdek pjevao vladajućoj stranci, na čijem čelu je tada bio Ivo Sanader, u kampanji za parlamentarne izbore 2007. godine.

Jacques je 12 godina kasnije na predsjedničkim izborima podržao Miroslava Škoru, koji je išao protiv HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, no i tada je kazao da mu nije žao što je ranije pjevao za Sanadera.

Josipovićev performans

Nakon povjesničara Tuđmana i pravnika Mesića, hrvatska je 2010. godine dobila i prvog predsjednika glazbenika. Naime, uz doktorat na Pravnom fakultetu, Ivo Josipović je imao i diplomu sa zagrebačke Muzičke akademije.
Ne daj Bože nikome: Crnogorski pjevač doživio neugodan scenarij usred Zagreba

No, najupečatljivija ‘pjesma’ koju pamtimo iz političkog djelovanja Ive Josipovića ne veže se uz njegov predsjednički mandat, već uz predizborni spot za njegovu stranku “Naprijed Hrvatska”. Prema njegovim tvrdnjama, taj spot je izrađen u vlastitoj produkciji i bio je vrlo jeftin, a u njemu su sudjelovali članovi novoosnovane stranke.
Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.