Screenshot/Youtube

Znanstvenici dokazali da sretni konji češće ržu

Autor: Hina

Znanstvenici dosad nisu puno pozornosti pridavali tome zašto konji ržu, a ispuhivanje zraka kroz nos povezivalo se s čišćenjem od sluzi, mušica i drugih stvari koje iritiraju nosnu šupljinu.

No, francuski stručnjaci zaključili su da je rzanje ključni pokazatelj onoga što se događa u mozgu tih životinja. Ustanovili su da konji koji žive opuštenije puno češće ržu od onih u stresnim situacijama, piše u subotu BBC.

U studiji su pratili trkače konje u školama jahanja i one koji su živjeli u prirodnim uvjetima. Trkači konji su živjeli u malim boksevima i trenirani četiri do dvanaest sati tjedno, a na travu su izlazili tek kraće vrijeme.

Za razliku od njih, konji na otvorenom živjeli su u manjim skupinama i korišteni su samo za kraće, rekreativno jahanje.

Stručnjaci su ih pažljivo promatrali pet minuta te snimali koliko često ržu i što rade s ušima – položaj unatrag povezuje se s negativnim, a prema naprijed s pozitivnim osjećajima.

Konji su puno češće rzali na ispaši nego u štali – trkači konji rzali su oko pet puta na sat, upola manje od onih na otvorenom, utvrdili su znanstvenici.

Učestalost rzanja povezano je s pozitivnim osjećajima, kao što je položaj ušiju prema naprijed. Kada su stručnjaci analizirali ostale pokazatelje ugode i stresa, zaključili su da je “rzanje češće kada su konji u dobrom stanju”.




Autori studije stoga smatraju da je rzanje puno više od čišćenja nosa. “Rzanje je povezano s pozitivnim kontekstom (na ispaši, prilikom hranjenja)”, rekla je dr. Mathilde Stomp sa sveučilišta u Rennesu.

“Ono je rjeđe u konja koji se ne osjećaju dobro. Rzanje je dakle mogući pouzdani pokazatelj pozitivnih emocija koji bi nam mogao pomoći da shvatimo koje su to situacije koje konji vole”, dodala je.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.