Foto: Facebook/Gordan MARAS

(VIDEO) MARASOV BONGO KAO HIPNOTIZIRAN: Tisuće posjetitelja ‘opile’ su Morske orgulje u Zadru, čini se da na poseban način djeluju i na životinje

Autor: Dnevno

Sjesti uz Morske orgulje u Zadru u sam suton i uživati u zvukovima koju umiriju tijelo i duh, mnogi će posjetitelji opisati kao neprocjenjivo iskustvo. Na neke su djelovale tako da su ih uspavale, neke su opustile, neki su se osjećali ljupko, a čini se da na sličan način utječu i na životinje, bar kad je u pitanju Bongo, pas Gordana Marasa.

Zanimljiv i originalan spoj artihetkture i glazbe jedna je od top destinacija u Hrvatskoj, a na TripAdvisoru ocijenilo ju je više od šest tisuća posjetitelja koji poručuju jedno – ovo nezaboravno iskustvo vrijedi doživjeti.

Maras je snimio  preslatkog ljubimca Bonga na zadarskim orguljama, a kako ih je doživio pogledajte u nastavku:

Inače, zvuk ovih orgulja nastaje pod utjecajem energije mora, odnosno valova te plime i oseke, a akustičar i glazbenik Ivica Stamać je složio sedam zvukovnih klastera od 2 durska akorda (G i C6). Izbor tonova i akorda napravljen je pak na glazbenoj matrici klapske pjesme.

Autor Morskih orgulja je ing. Nikola Bašić, a koautori dipl. ing. Ivica Stamać (zvuk); dr. prof. Vladimir Andročec (hidraulika) te orguljarski atelier Heferer (projekt i ugađanje svirala).

U svibnju 2006. godine arhitekt Nikola Bašić, osvojio je za projekt Morskih orgulja u Zadru Europsku nagradu za urbani javni prostor. Nikola Bašić prvu nagradu podijelio je s nizozemskom skupinom arhitekata koja je nagrađena za projekt u Zaanstadu i to u konkurenciji od 207 projekata iz 31 europske zemlje.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.