Ilustracija/Screenshot

JESTE LI SVJESNI ŠTO ČINITE SVOME PSU? Mogao bi uginuti unutar svega petnaest minuta!

Autor: Hina

Pet minuta u vrućem automobilu dovoljno je da pas doživi toplinski udar, upozorila je udruga za zaštitu životinja Four Paws.

A već za 15 minuta psi od toga mogu i uginuti, dodaje udruga PETA.

Čak i ako je vanjska temperatura relativno niska, automobili se parkirani na suncu mogu brzo mogu ugrijati.

U takvim slučajevima psima čak ni dahtanje ne može pomoći u snižavanju tjelesne temperature, upozoravaju iz udruga.

Spuštanje prozora im također neće donijeti mnogo koristi, pa aktivisti preporučuju da vlasnici pse nikako ne ostavljaju u usijanim automobilima.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine u prosjeku 37 djece umire zato što su ostavljeni u vrućim automobilima, pokazalo je istraživanje, dok udruga za životinje ASPCA navodi kako se smrti ostavljenih životinja u vozlima mjere čak u tisućama.

Znanstvenici sa sveučilišta u Arizoni nedavno su otkrili kako se manji automobili zagrijavati izrazito brzo, ali svi nakon sat vremena na suncu dosegnu temperaturu od 47 Celzijevih stupnjeva.




Također su otkrili kako se najviše zagrijavaju upravljač, koji u prosjeku dostiže temperature od 52 stupnja, te vozačka kontrolna ploča koja nakon sat vremena na suncu ima temperaturu od 69 stupnjeva.

Znanstvenici su ovim istraživanjem htjeli pridobiti pažnju autoindustrije kako bi se u vozilima razvio alarmni sustav koji bi upozorio na ostavljenu djecu ili životinje.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.