Savez felinoloških društava Hrvatske

(FOTO) Ova mačka prava je hit pasmina: I u Hrvatskoj je doživjela pravi ‘bum’

Autor: ZG/Dnevno.hr

Trenutno najveći hit u međunarodnoj felinologiji, Bengalska mačka, jedinstvenog izgleda divlje mačke, u velikom će broju biti zastupljena na dvije međunarodne izložbe mačaka u subotu i nedjelju, 17. i 18. studenoga, koje u Westgate Shopping Cityju organizira Savez felinoloških društava Hrvatske.

Bengalska mačka jedna je od najmlađe nastalih pasmina umjetnom selekcijom koja se prvi puta pojavila pedesetih godina prošloga stoljeća u Sjedinjenim Državama. Nastala je križanjem Azijske leopard sa domaćom mačkom, no također ima gene sijamske i burmanske mačke. Rezultat je nova vrsta s prekrasnim točkastim krznom, pasmina s izgledom leoparda ali s dražesnim i ljubaznim temperamentom domaće mačke.

“Bengalska mačka je ustvari domaća mačka sa fizičkim značajkama divlje mačke Felis bengalis koja i danas živi u džungli. Unatoč visokoj cijeni koju postiže, posljednjih je godina apsolutni hit među uzgajivačima ali ju mnogi imaju i za ljubimca jer je vrlo aktivna, druželjubiva i dobroćudna”, pojasnila je tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leoplodović. Dodala je kako ćemo u Wesgateu imati prilike vidjeti obje varijacije boja Bengalske mačke, tamniju smeđu i snježnu, odnosno krem jer je u pasmina posljednjih mjeseci doživjela pravi „bum“ među domaćim uzgajivačima.

Uz Bengalsku, posjetitelji će u subotu od 12 do 21 sat i u nedjelju od 10 do 18 sati moći vidjeti i dvadesetak drugih pasmina, ukupno više od stotinu mačaka iz cijele regije.

Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 19 i 30 sati, a u nedjelju u 16 i 30 sati.

Osim sudaca koji stižu iz Italije, Danske, Češke i Hrvatske, i posjetitelji će oba dana glasati za najljepšu mačku, koja će biti proglašena u nedjelju, za vrijeme Best in showa. Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Također su u prodaji i obiteljske ulaznice, kao paket od 2 odrasle i 2 dječje ulaznice za 50 kuna.




Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.