Foto: Jure Miskovic/ Lucija Ocko / CROPIX

Voditeljica progovorila o Ani Magaš: ‘Bilo je to 2006., bila je u braku s nasilnikom i ubila ga’

Autor: I.D.

U kolovozu je bila velika premijera nekog hrvatskog filma u ovogodišnjem programu Sarajevo Film Festivala pripala je drami “Samo kad se smijem” scenaristice, redateljice i montažerke Vanje Juranić, s Tihanom Lazović i Slavkom Sobinom u glavnim ulogama.

Inspiriran pričom Ane Magaš, Zadranke koja je zbog ubojstva nasilnog supruga i nemilosrdnosti pravosudnih organa postala jedna od najpoznatijih hrvatskih zatvorenica, film Vanje Juranić prikazan je pred punim ljetnim kinom Stari Grad, a redateljica je projekciju posvetila žrtvama trostrukog ubojstva u Gradačcu.


‘Završila je u zatvoru, dijete joj je oduzeto’

Svoj osvrt na film dala je i voditeljica Ida Prester, koja je na Facebooku otkrila da film ovaj tjedan dolazi u hrvatska kina.

“Sjećate li se Ane Magaš? Bilo je to davno, 2006., puno se pisalo. Ana je godinama bila u braku s muzem nasilnikom. Tijekom jednog od divljačkih napada, ubola ga je kuhinjskim nožem i usmrtila.

Joško Lokas ima neobičan jutarnji ritual: Bez ovoga ne kreće u dan

Foto: Jure Miskovic

Završila je u zatvoru, dijete joj je oduzeto, a nakon povratka u rodni grad, sredina ju je posve odbacila. Muževi roditelji preuzeli su skrbništvo nad sinom Lovrom i zabranili kontakt kojeg do danas nije uspostavila. Umjesto sramote za familiju nasilnika, osramoćena je žrtva nasilja”, započela je Ida.

“Sinoć sam gledala film inspiriran ovim slučajem, Samo kad se smijem. Jako nas je sve protresao, ne mogu prestati razmišljati o njemu. Fenomenalna Tihana Lazović koja je čak i fizički slična Ani i Slavko Sobin, sjajan u ulozi krkana. Zašto žrtve toliko dugo trpe zlostavljanje? Puno odgovora je u ovom filmu.
Od indiferentnih reakcija okoline, društva, pa i vlastite obitelji, do nečeg puno složenijeg. Nasilnici znaju biti tako nježni, šarmantni, manipulativni. Pakao i raj se izmjenjuju. Scena u kojoj se Slavko lomi nakon premlaćivanja žene i tužno jeca u njenom krilu dok ga ona tješi mi je najpotresnija. Kako je lako popustiti, oprostiti, dati novu šansu.. zbog djeteta, zbog ljubavi, zbog toga što niti imaš gdje niti imaš ikakvu podršku”, nastavila je.

Hrga bez ustezanja o onom što radi Nova TV, a svima smeta: ‘Za kanal koji drži do sebe…’

 

“Ana Magaš iz Zadra se obranila ubojstvom. Okolina ju je osudila. Pred par mjeseci Klara Buntić iz Ljubuškog se obranila snimkom premlaćivanja. ‘Javno je osramotila muža’. Okolina ju je usudila. Emira Maslan iz Sarajeva nije se uspjela obraniti od muža Anela. Jučer je bio pogreb.
Nizama iz Gradačca također. Mihaela iz Osijeka također. Vesna Ristić iz Kruševca također. Sve u zadnja 2 mjeseca. Okolina šuti. Nismo tu za nijednu od njih. Moramo bolje. Hvala cijeloj ekipi i redateljici Vanji Juranić na ovom važnom filmu. Nadam se da će se puštati u školama, na fakultetima, na sudovima, u policijama i svim državnim tijelima cijele regije”, zaključila je Ida.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.