Photo: Marko Prpic/PIXSELL

VLADA NA UDARU KULTURNJAKA: Glumci poslali apel premijeru i ministrima! Evo što ih smeta

Autor: N.M.

Loša situacija u kulturnom sektoru zbog pandemije koronavirusa koja je nikad jače trenurtno nikad jače udarila na Lijepu našu potaknula je glumce da upute otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću i  resornoj ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek.

Upozorili su da njihovi kolege i kolegice samostalni umjetnici i kulturni radnici koji su na nezavisnoj sceni imaju nezavidnu situaciju zbog virusa. Ističu da  Vlada RH kontinuirano dodjeljuje potpore za očuvanje radnih mjesta svim subjektima u gospodarstvu, a jedino su samostalni umjetnici i radnici na nezavisnoj sceni dobili potpore samo za prva tri mjeseca pandemije i nakon toga više ništa. Mnogi od njih su time egzistencijalno potpuno  ugroženi.

Otvoreno pismo, koje prenosimo u cijelosti, potpisalo je ukupno 165 glumica i glumaca, zaposlenika zagrebačkih kazališta, a supotpisalo 14 udruga u kulturi:

“Poštovani predsjedniče Vlade RH, poštovani ministre Marić, poštovana ministrice Obuljen Koržinek,

U ovim teškim vremenima epidemije i situaciji izuzetno otežanih mogućnosti djelovanja u kulturi i umjetnosti želimo vas ponovno upozoriti da su kolegice i kolege koji imaju status samostalnih umjetnika i nezavisni kulturni radnici i dalje nepravedno izuzeti iz sustava potpora koje primaju svi subjekti u gospodarstvu kao i poduzetnici u kulturi. Priznati članovi Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika dobili su pomoć za ožujak, travanj i svibanj i od tada više ništa, prepušteni da se snalaze sami u situaciji u kojoj umjetničkog angažmana nema ili ga ima tek sporadično, u vrlo ograničenim uvjetima i produkcijskim budžetima.
Potpuno nam je nerazumljiva takva diskriminirajuća odluka koja teško pogađa ovu skupinu radnika i radnica u kulturi, prepuštenih snalaženju i bez apsolutno ikakve zaštite.

Pozdravljamo sve specifične programske natječaje u skladu s novim uvjetima rada koje raspisuje Ministarstvo kulture, no ti programi ne uključuju sve potrebite i svojim programskim sredstvima ne nadomještaju neophodnu pomoć.
Situacija s epidemijom je, na žalost, sve ozbiljnija i mogućnost rada u kulturnom sektoru je sve manja, a time i mogućnost zarade za osnovne životne potrebe. Kultura i umjetnost zaslužuju jednaku pažnju i pomoć kao i svi ostali sektori, stoga lijepo molimo da se u što skorijem roku donese odluka o nastavku isplate financijskih Potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i ostalim nezavisnim kulturnim radnicima kojima je pomoć neophodna.

Odgovornost je ove Vlade i ministarstava da nezavisne i samostalne radnike i radnice u polju kulture i umjetnosti ne dovedu do stanja ugroženih životnih uvjeta i egzistencije. Ostajemo u očekivanju što brže reakcije koja će ispraviti ovu nelogičnu, nepravednu i diskriminacijsku odluku o neisplati potpora prema kojoj ispada da su svi jednaki, a samo su neki jednakiji”, stoji u otvorenom pismu glumaca upućenom Vladi.
Autor:N.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.