pexels

Vjerujete li da pas razumije svaku vašu riječ? Evo što kažu stručnjaci

Autor: M.P.

Možda mislite da vaš pas razumije svaku riječ koju mu kažete, no najvjerojatnije to i nije slučaj, otkriva najnovija studija.

Unatoč sposobnostima da interpretiraju zvuk, psi ne čuju suptilne razlike među riječima kao što to čine ljudi, otkrila je skupina istraživača.

Primjerice, promijenimo li samo jedno slovo u riječi, ona može dobiti sasvim novo značenje. Recimo, engleska riječ za dog (pas) se lako može pretvoriti u dig (kopanje). Istraživači u Eötvös Loránd Sveučilištu u Budimpešti mjerili su moždanu aktivnost pasa koristeći jedinstvenu tehniku elektroencefalografije kojom se elektrode lijepe na glave životinja.

Psima su puštali snimke riječi koje znaju, a koje slično zvuče, a kasnije su im puštali snimke riječi koje nemaju baš nikakvo značenje te koje su zvučno sasvim različite od onih koje poznaju. Stručnjaci su utvrdili da su psi, koji nisu bili posebno pripremljeni za eksperiment, vrlo brzo prepoznali razliku između riječi bez značenja i onih koje znaju.

Međutim, psi nisu obraćali pozornost na razliku između riječi koje poznaju i onih koje im slično zvuče, a izmišljene su. Naprosto su ih percipirali jednakima.  Pa, iako možda ne prepoznaju finese, znanstvenici su potvrdili da psi zapravo slušaju ljudski govor te da ne reagiraju samo na osobe koje su im poznate ili govor tijela, piše CNN.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.