fbpx
Foto: instagram

(VIDEO) ‘ZA NAS JE JUGOSLAVIJA ZEMLJA BEZ GRANICA: ‘Ovi Talijani pjevaju o bivšoj državi! Svaki koncert počinju s ‘Jugoslaviom!’

Autor: Daniel Radman

Na talijanskoj glazbenoj sceni duo Coma_Cose itekako je znano ime. Iza sebe se mogu pohvaliti nastupom na slavnom festivalu San Remo, za pjesmu “Fiamme negli occhi” čak su dobili i nagradu publike ove godine.

San Remo je bio odmak od njihovog uobičajenog okruženja, inače pripadaju neovisnoj indie i hip-hop sceni, a i tu se mogu pohvaliti kojim ponekim uspjehom poput nastupa na prestižnom mađarskom festivalu Sziget.

No, ono po čemu su nama zanimljivi jest da su se probili sa pjesmom – Jugoslavija.

Skladište ih je podsjetilo na Jugoslaviju

Zanimljiva je i priča kako je pjesma uopće nastala. Naime, članovi Coma_cose, 43-godišnji Fausto Zanardelli i njegova umjetnička i životna partnerica California, pravim imenom Francesca Mesiano, upoznali su se u skladištu u industrijskoj zoni Milana. Upravo su ta iskustva pretočili u pjesmu, a Francesco je otkrio i kako je došlo do naziva.

“Naš radni dan i način života kojim smo tada živjeli podsjećao me je na ono kako sam ja zamišljao strogost komunističkog režima u Jugoslaviji”, ispričao je Fausto za BBC Srbija.

Francescin prvi dečko bio je Hrvat

Stihovi pjesme, dodaju, opisuju život na periferiji Milana i degradaciju, a ono štu su proživjeli u Milanu usporedili su sa svojom predodžbom života u jugoslavenski velegradima.

Inače, u samu povijest Jugoslavije nisu previše upućeni. Francesca je tek rođena kad se Jugoslavija raspadala, no rekla je da u školi imala prijatelje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i s Kosova koji su stizali kao izbjeglice u njezin gradić Pordenone na sjeveru Italije.

“Moj prvi dečko je bio iz Hrvatske”, ispričala je Franceska koja je dodala da je znala izlaziti u Izolu za vikend.
Jugoslavije je za nas zemlja bez granica

Fausto je pak ispričao da je putovao kroz Jugoslaviju i da nije previše toga vidio i doživio, no najdublji dojam na njega je ostavila ‘brutalnost jugoslavenske arhitekture’.

No, kako je Franceska dodala, za njih Jugoslavija predstavlja i utopističku viziju i “zemlju bez granica koja se zbog određenih ideala, te sukoba i rata i raspala”.

“Italija je ujedinjena više od sto pedeset godina i za nas Talijane je nezamislivo da se neka talijanska regija odvoji ili čitava država raspadne, kao što je to bio slučaj sa Jugoslavijom, zemljom koja nam je geografski, a i kulturološki, bila veoma blizu”, naglašava Frančeska.

Inače, spomenutom pjesmom otvaraju sve svoje koncerte.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.