Foto: Screenshot

(VIDEO) SVE ŠTO JE ŽELIO ZA BOŽIĆ JE DJEDICA: Ovakvu božićnu reklamu niste nikad vidjeli

Autor: T. Š.

Norveška poštanska služba Posten plasirala je prilično neobinu božićnu reklamu koja je privukla ogromnu pažnju javnosti, no pitanje je kako će na istu reagirati djeca koja imaju potpuno drugačiju sliku omiljenog božićnog lika.

Uradak već prozivaju reklamom godine, a prikazuje rađanje ljubavi između muškarca imena Harry i Djeda Mraza. Reklama je napravljena povodom 50 godina dekriminalizacije homoseksualnosti u Norveškoj.

Naziv reklame je When Harry met Santa, odnosno Kad je Harry sreo Djeda Mraza, što je asocijacija na popularni film Kad je Harry sreo Sally.

Priča prati njihov prvi susret, kad muškarac slučajno zatekne Djeda kako mu ostavlja poklone, a zatim i kako ga svake godine nestrpljivo čeka kako bi ga ponovo vidio.

“Sve što želim za Božić si ti”, piše Djedu Mrazu Harry i šalje mu pismo na koje djedica odgovara uzvraćajući mu ljubav.

“2022. Norveška obilježava 50 godina kako možemo voljeti koga želimo”, poruka je na kraju reklame koja je već sada na YouTubeu pregledana nekoliko stotina tisuća puta te je ujedno mnogi i dijele na društvenim mrežama.




Djed Mraz je fiktivni lik koji djeci donosi darove za Božić.  Komercijalizirani lik omiljenog djedice vuče svoje podrijetlo od kršćanskog sveca, svetog Nikole. Preobrazba svetog Nikole u sekularni lik Djeda Mraza zasluga je protestantske reformacije, a započela je u britanskoj kolonijalnoj Americi. U većini kršćanskih zemalja, osobito u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, postoji jasna distinkcija između kršćanskog sveca i komercijalnog Djeda Mraza, koji je eto ove godine prikazan i kao gay djedica.

Autor:T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.