(VIDEO) Pjevušite je otkad znate za sebe! Znate li kako je nastala Andrea koju je opjevala ‘Regata’?

Autor: A. P.

''Svi mi kažu: Koc što će tebi neka druga pjesma, pa Andrea je tvoj OIB. I to zapravo i je tako, ona je moja karma…“, kaže Koce prisjećajući se njezina nastanka.

„Kunem ti se Bogom,

neću više s tobom, Andrea

loša su vremena

ljubavi tu nema, Andrea…

Malo tko nikada nije čuo ove stihove, a što doista znate o Regati ali i o samoj pjesmi? Naime, nakon što je napustio sastav Drugi način Nikola Gečević – Koce zajedno s Brankom Bogunovićem, Darkom Vuksanom kao i Hrvojem Grčevićem i Antom Gečevićem osniva heavy metal sastav Žuta minuta. Diskografska kuća Suzy 1981. godine objavljuje njihov studijski album pod nazivom ‘Hey, vi’. Sastav ubrzo nakon izlaska albuma prestaje s radom.

Gečević 1983. godine zajedno s Željkom Turčinovićem (bubnjevi) i Dariom Kumerleom (bas-gitara) osniva sastav Regata. Svojim prvim nastupima nagovijestili su da se radi o heavy-rock sastavu s erotičnim tekstovima. Prvi studijski album objavljen 1984. godine nazvan jednostavno Regata (Jugoton), obilježio je veliki hit (koji se sluša još i danas) “Andrea”. Na žalost, kako navodi i sam autor pjesme, velika popularnost ove skladbe potisnula je u drugi plan njihove ideje na ostalom materijalu.

No, znate li tko je bila Andrea o kojoj je pjevala Regata? Kako je nastala? Skladatelj Nikola Gečević – Koce navodi kako ga je ovaj hit obilježio zacijeli život.




”Svi mi kažu: Koc što će tebi neka druga pjesma, pa Andrea je tvoj OIB. I to zapravo i je tako, ona je moja karma…“, kaže Koce prisjećajući se njezina nastanka.

U razgovoru za CMC otkrio je dok je osmišljao pjesmu da je u tom trenu ušla njegova šogorica.

”Slučajno ulazi moja šogorica Andrea. Lijepo ime za pjesmu , napisao sam kao neki tekst’, rekao je. Otkrio je i kako se znao sa Stevom Cvikićem kojeg je zvao Štef i smatrao legendom najboljih tekstova. Navodi kako je Stevo Cvikić tada imao curu s kojom se razilazio i koja je radila. na aerodromu. Dobro ste pogodili, i ona se zvala – Andrea




”Mene je Bog kaznio s Andreom. Ja sam za taj rock’n’roll dao život, sve što se dalo. Bratu sam zakasnio na svadbu jer sam morao snimiti još dva takta pjesme”, kazao je.

Koc je otkrio i kako je Andreu snimio na njemačkom. Pjevačica se zove Andrea i pjeva Andreasu.

Podsjetimo, drugi album Regate izlazi pod nazivom Spavaj mi vještice izlazi 1986. godine. Na ovom albumu do izražaja su došle rock skladbe s mačo tekstovima. Nakon toga u sastavu dolazi do mnogih promjena u članovima, a u javnosti su sve manje zastupljeni. Godine 1990. objavljuju album Obuzdaj nagone, koji prolazi gotovo nezapaženo u javnosti. Tijekom godina u prvi plan dolazi osnivač i gitarist sastava Nikola Gečević te 1992. godine snima album Beatles Relax party, koji je posvećen legendarnoj britanskoj četvorki Beatlesima.

Krajem 1992. godine izdavačka kuća Croatia Records objavljuje kompilaciju na CD-u Odabrano 1981-1992, na kojoj se nalaze sve njihove veće uspješnice.

Autor:A. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.