fbpx

VIDEO: Mali omnibus zlikovaca koje je utjelovio Christopher Lee

Autor: M.S.

Za njegov doprinos kulturi i Britanska filmska akademija (BAFTA) će ga nagraditi priznanjem za životno djelo. Ipak je glumio u više od 200 filmova, od kojih se ističu baš oni u kojima je utjelovio negativce.

Glumac zavidne filmske karijere, 88-godišnji Christopher Lee, do vrha se naizgled uzdigao tek pod stare dane. Pa zašto ga se rado sjećamo? Zato što tumači mudre dobre starce koji pomažu drugima savjetima i djelom? Ne, već zato što je sa svojim gromoglasnim dubokim glasom utjelovio neke od najupečatljivijih negativaca ikada.

Za njegov doprinos kulturi i Britanska filmska akademija (BAFTA) će ga nagraditi priznanjem za životno djelo. Ipak je glumio u više od 200 filmova, od kojih se ističu baš oni u kojima je utjelovio negativce. Primjerice:

Trilogija Gospodar prstenova/Hobbit


Tu je glumio Sarumana. Sarumana Bijelog, točnije, visokog poglavara svog reda čarobnjaka, odnosno polu-božanstava, za poznavaoce djela J.R.R. Tolkiena. Saruman je, kao kontrapunkt Gandalfu, utjelovljenje korupcije – moćnik kojeg iskvari drugi moćnik, koristeći se vječnom ljudskom željom za – više moći. Lee ga je savršeno utjelovio, kao ‘gotovo-luđaka’ koji u jednom trenutku tiho i prepredeno planira svoje postupke, dok se u sljedećem tranformira u zastrašujućeg ratnog vođu.

Star Wars: Attack of the Clones/Revenge of the Sith

Tu je Lee glumio zlog Grofa Dookua, vođu separatističkih snaga i pijuna u makinacijama senatora Palpatinea, odnosno Dartha Sidiousa. Dooku je hladan i naizgled ranjiv zbog svoje poodmakle dobi, no smrtonosan za one koji ga podcijene. Svoj je posao Lee odradio možda i bolje od cijele postave Lucasovih novih Star Warsa, koji su u glumačkom segmentu opako podbacili. Također, Lee taj ispodprosječno urađen scenarij pretvara u nešto pamtljivo, barem što se tiče njegovog teksta.

James Bond: The Man with the Golden Gun
Lee je utjelovio samog naslovnog (anti)junaka, plaćenog ubojicu Francisca Scaramangu. On je u biti trebao biti suprotnost Jamesu Bondu, kako i sam lik ističe u jednoj od scena, u kojoj Bondu govori kako je jedina razlika između njih to što slavni ‘tajni’ agent radi za ‘kikiriki’. Uglađeni ubojica posprema metke u svoje mete za milijun dolara po komadu, ali to i nije iznenađujuće, s obzirom da su meci od suhog zlata.

Serijal Dracula
Britanac je tijekom svoje karijere glumio i Drakulu, i to u sedam filmova, od 1958. do 1972. godine. Leejeva uloga je, što se tiče Drakula kroz povijest, prilično ‘normalna’ i staromodna – zalizani žitelj sela negdje u Kavkazima ledenog izraza lica šeće se okolo i grize vratove uz zdravu dozu erotike u ženskom vrištanju pod njegovim očnjacima. Ali to je standardno. Ipak, Drakulu je Lee učinio drukčijim svojim sablasnim dubokim glasom.

The Wicker Man

Lik poganskog plemića Lorda Summerislea je nešto drugačiji od ostalih Leejevih negativaca, time što je u biti prilično vedar, a da ne spiminjemo muzikalan. Summerisle vlada malim škotskim otočićem po poganskim zakonima Starih bogova, a na navrate je čak i humorističan. Bilo kako bilo, ipak je uloga obilježena Leejevom jezovitošću, čak i u smijehu ili glazbi.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.