VIDEO: Kritika hvali priču o seksualnom roblju i maloljetnoj prostituciji u BiH

Autor: P.R.

U američkim kinima je zaigrao 'The Whistleblower', film temeljen na iskustvima Kathryn Bolkovac, američke policijske inspektorice koja je zahvaljujući hrvatskim korijenima dobila posao u Bosni i tamo razotkrila maloljetnu prostituciju i trgovinu seksualnim robljem što se odvijala 'uz blagoslov UN-a'.

Stižu prve reakcije na film ‘Wistlerblower’, priču o trgovini ljudima na području Bosne i Hercegovine koja pažljivo balansira između dokumentarca i fikcije otkrivajući usput što je zviždačicu Kathryn Bolkovac dovelo do situacije u kojoj se mora pribojava za vlastiti život.

‘Dokumentarni dio’ je temeljen na iskustvima Bolkovac, policajke koja se prijavila u UN-ove mirovne snage u Bosni i koja je radeći za tvrtku DynCorp počela shvaćati da njene kolege mirotvorci otvoreno podržavaju i prikrivaju kolosalnu korupciju. Prilikom intervjua za The Christian Science Monitor, Bolkovac je izjavila da je priliku za rad u Bosni dobila zahvaljujući hrvatskim korijenima, međutim, ni godine iskustva u policiji, kaže, nisu je mogle pripremiti na tamošnja otkrića.

Još dok je počinjala obuku u tvrtki DynCorp postalo joj je jasno da barem jedna osoba u njenoj skupini ima saznanja o seksualnom zlostavljanju maloljetnih djevojaka u dobi od 12-15 godina. Problem je postao još realniji kad je stigla u Bosnu.

Podvođenja maloljetnica Bolkovac je prijavila mirotvorcima, od kojih su neki bili redoviti klijenti boredela, međutim, naišla je na zatvorena vrata koja su joj uručenim otkazom doslovno uz tresak zatvorena pred nosom. Godine iskustva rada u policiji, Bolkovac su tjerale dalje. Unatoč ozbiljnom otporu UN-a i State Departmenta nastavila je istraživati zločin, a prilikom intervjua za Huffington Post taj je ključni trenutak opisala riječima: ‘Samo sam radila svoj posao, radilo se o istraživanju zločina’.

U svome poslu Bolkovac je uspjeh zapečatila pokazanom hrabrošću u procesuiranju slučaja nasilja nakon čega joj je ponuđen posao u Uredu za ravnopravnost spolova pri UN-u gdje surađuje s policijom na istragama silovanja i nasilja u obitelji. Njena ustrajnost izazvala je duboko divljenje Madeleine Rees, predsjednice Komisije za ljudska prava pri UN-u., a Bolkovac se također upustila i u ljubavnu vezu sa kolegom Nizozemcem Janom, što je…




Krhka Rachel Weisz u ulozi ‘kršne’ Bolkovac

…pretočeno u film redateljice Laryse Kondracki koja je zajedno s Eilis Kirwan napisala i scenarij. Većina scena snimala se u Rumunjskoj, a glavnu ulogu, lik Kathryn Bolkovac tumači Rachel Weisz.

Izborom glavne uloge Bolkovac je vrlo zadovoljna, iako ističe kako joj je neobično gledati da ju netko glumi na filmskom platnu.




– Rachel Weisz je tako sitna i krhka, tako lijepa djevojka, a ja sam krupna i visoka žena – izjavila je kroz smijeh Bolkovac u intervjuu za CSM.

U filmu se pojavljuje Vanessa Redgrave u ulozi Medeleine Rees te Nikolaj Lie Kass u ulozi ljubavnika.

Monica Bellucci također se na kratko pridružila glumačkoj postavi kao odvjetnica za ljudska prava koja je svojim postupcima razjarila Bolkovac.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.