VIDEO: 25. obljetnica kultnog ‘Prljavog plesa’: 10 pikanterija koje niste znali o filmu

Autor: P.R.

Film kojeg je većina pogledala i više puta nego što se usudi priznati, još uvijek uvijek je zanimljiv televizijskim kućama diljem svijeta koje ga još uvrštavaju u svoje programske sheme otkad je prije 25 godina, točnije 21. kolovoza 1987., prvi put prikazan. Ipak, tijekom godina pojedine pikanterije o nastajanju fima ostale su prilično nedostupne javnosti.

Odlična glazba, ples, tragovi nostalgije i snažna romantična priča između macho plesača Johnnyja kojeg je utjelovio neprežaljeni Patrick Swayze i pomalo smetene ali vrlo hrabre Baby (Jennifer Grey) lansirao je ‘Prljavi ples‘ među kultne filmove koje nas magično svakim prikazivanjem prikuju za male ekrane. Film kojeg je većina pogledala i više puta nego što se usudi priznati, još uvijek uvijek je zanimljiv televizijskim kućama diljem svijeta koje ga još uvrštavaju u svoje programske sheme otkad je prije 25 godina, točnije 21. kolovoza 1987., prvi put prikazan.

‘Prljavi ples’ su, ipak, obilježile mnoge nezgode – od gotovo odustajanja od cijelog projekta, neangažiranja Swayzea, izbacivanja scena zbog zadovoljanja potencijalnih investitora, loših produkcijskih testova do drugih trauma. Koje još pikanterije niste znali o jednom od najgledanijih filmova svih vremena, provjerite u deset točaka koje je objavio portal Moviefone.

1.Pisac scenarija i producentica Eleanor Bergstein filmsku priču je bazirala na vlastitom djetinjstvu. Ona je odrasla u Brooklynu kao kćerka židovskog doktora, a imala je sestru po imenu Frances (pravo ime Baby u filmu). Njezina obitelj se i odmarala u ljetovalištima u Catskillsu 1960-tih godina.

2.Bergstein je svoje plesno umijeće usavršavala u plesnoj školi Arthur Murray gdje je, osim konvencionalnim koracima, ovladala i ‘onim ‘prljavim’. ‘Dok svi misle da sam Baby, u meni ima i ponešto Johnnyja’, rekla je Bergstein u intervjuu 2005.

3.Inspiraciju za Johnnyja navodno je pronašla u plesaču Michaelu Terraceu kojeg je upoznala u Brooklynu. Kada je uvježbavala plesne korake s redateljem i koreografom, predložili su joj da angažira nekog svog starog partnera u plesu. ‘Moji stari partneri su u zatvori ili na uvjetnoj’ – prisjetila je Bergstein dodajući kako se radilo o opasnoj četvrti.

4. Jennifer Grey plesanje je u genima – njezin otac je dobitnik Oscara za ‘Cabaret’, a glumica je i neko vrijeme i trenirala ples. Ulogu ‘Baby’ odigrala je u 26. godini, što znači da je bila desetljeće starija od lika kojeg je glumila.




5. Patrick Swayze nije bio prvi izbor za ulogu Johnnyja. Imao je 34 godine i također je bio 10 godina stariji od svoga lika. Za razliku od zamišljenog lika, Swayze nije bio tamnoputi Mediteranac, a nije se ni pretjerano dobro slagao s Grey kada je s njom 1984. snimao film ‘Red Dawn‘. Izbor je pao na Billy Zanea, međutim, zbog nedostataka kemije između glavanih likova, izbor je ipak pao na Swayzea.

6. Test projekcije nakon završenog snimanja je bio toliko loš da je producent Aaron Russo bio uvjeren da će film ‘flopnuti’. Tada je izjavio: ”Spalite negative i podignite novac od osiguranja’.

7. U film je uloženo pet milijuna američkih dolara. Na kino blagajnama u Sjevernoj Americi zaradio je 64 milijuna, a diljem svijeta 170 milijuna dolara.




8. Film je osvojio Oscara za najbolju originalnu pjesmu hitom ‘I’ve Had the Time of My Life‘.

9. Soundtrack album koji se uglavnom sastojao od najupečatljivijih pjesama iz filma prodao se u 39 milijuna primjeraka.

10. Jane Brucker, koja je odigrala ulogu Babyine sestre Lise, jedna od rijetkih glumaca iz filma čija karijera nije krenula uzlaznom putanjom. Snimila je još samo nekoliko filmova uključujući ‘Stealing Home’, i ‘Bloodhounds of Broadway’. Smatra kako ju je ‘Prljavi ples’ obilježio kao neozbiljni smeteni komični lik.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.