Screenshot, izvor: YouTube

VELIKO OTKRIĆE: Neman iz dubina ubija strujnim udarom od 860 volti

Autor: Dnevno

Znanstvenici su pronašli dvije nove vrste električne jegulje u rijeci Amazoni, među kojima jedna od njih, Electrophorus voltai, ima naboj od 860 volti. Pronalazak dvije nove vrste potvrđen je DNK analizom. Ova i slična otkrića dokaz su nevjerojatne raznolikosti u prašumama Amazone jer su mnoge vrste još uvijek nepoznate znanosti i pokazuju zašto je toliko važno zaštititi ovu rijeku  koja je u opasnosti od deforestacije, sječe drva i požara, piše The Guardian.

Usprkos utjecaju čovječanstva na prašume Amazonije u posljednjih 50 godina i dalje možemo pronaći velike primjerke riba kao što su dvije nove vrste električnih jegulja, izjavio je vodeći istraživač David de Santana, zoolog koji radi sa Smithosonian Museum of Natural History. Istraživanje pokazuje “kako nevjerojatno mnoge vrste tek čekaju da budu otkrivene u amazonskoj prašumi, a mnoge bi mogle sadržavati lijekove za bolesti ili inspirirati tehnološke inovacije”, izjavio je de Santana.

Stoljećima se vjerovalo da na području Amazone postoji samo jedna vrsta te životinje, a de Santana i njegov tim odlučili su testirati tu teoriju. Prva istraživanja upućivala su na to kako uistinu samo jedna vrsta obitava na području koje se proteže kroz nekoliko zemalja, no daljnja analiza koja je uključivala čak 107 uzoraka, pokazala je da postoje tri vrste – Electrophaurs electricus, Electropharus voltai i Electropharus varii.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications u kojem znanstvenici navode tezu kako su sve tri vrste imale zajedničkog pretka koji je živio prije više milijuna godina na području Latinske Amerike.

 

 




 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.