fbpx
Foto: Instagram

‘VELIKI ENGLESKI SKANDAL’ Političar imao aferu s muškarcem, a kasnije mu naručio ubojstvo! Uslijedilo je najskandaloznije suđenje u povijesti ove zemlje

Autor: Dnevno.hr/K. V.

Protekla tri dana na prvom programu HRT-a imali smo priliku gledati mini seriju “Veliki engleski skandal“, s omiljenim Hughom Grantom u glavnoj ulozi. Serija, za koju je scenarij napisao Russel T. Davies prema knjizi Johna Prestona, u tri epizode je prikazala istinitu priču, koja je jedan od najvećih skandala u povijesti engleske političke scene.

Radi se o prvom britanskom političaru koji je izveden pred sud pod optužbom za pokušaj ubojstva, Jeremyju Thorperu, predsjedniku Liberalne stranke, koji je poduzeo najdrastičnije mjere kako bi sačuvao svoju tajnu. Naime, Thorpe je bio homoseksualac, što je u ondašnje vrijeme bilo zabranjeno zakonom na području Engleske i Walesa.


Ljubavna veza političara s mladim konjušarom

Godine 1960. dogodio se prvi susret Jeremyja Thorpea s mladim Normanom Jossifeom (kasnije Norman Scott), nesigurnim, jedanaest godina mlađim konjušarom. Thorpe je tada ostavio Scottu svoj kontakt, u slučaju da mu ikada zatreba pomoć. Nije prošlo dugo do njihovog idućeg susreta, kada je Scott potjeran s farme, zbog čega je doživio živčani slom. Iste večeri započela je njihova ljubavna veza u domu Ursule Thorpe, majke tadašnje mlade nade Liberalne stranke, a i potencijalnog budućeg premijera.

Njihova veza trajala je nekoliko godina, o čemu svjedoče i brojna pisma koja je Thorpe pisao svom ljubavniku. U tim je pismima Thorpe više puta iskazao ljubav mladiću, a pisao je i o zajedničkim planovima za budućnost. S vremenom, Thorpe je imao sve značajniju ulogu u političkom životu, uz koju nikako nije išao odnos s muškarcem, a Scottova mentalna nestabilnost, sklonost piću i tabletama, dodatno je ugrožavala njegovu karijeru te mu predstavljala veliku opasnost. Tada je Thorpe odlučio prekinuti sve veze sa svojim ljubavnikom te se oženiti kako bi si poboljšao reputaciju među glasačima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nungg (@punchdrunklove_my)
Scott se tako godinama gubio, doživljavao je brojne uspone i padove, a više puta je pokušao kontaktirati svog bivšeg ljubavnika kako bi mu omogućio iskaznicu osiguranja, bez koje se nije mogao nigdje zakonski zaposliti. Thorpe je neprestano izbjegavao ikakav kontakt te je angažirao prijatelja Petera Bessella da drži Scotta podalje. Život je nastavio sa suprugom i sinom, nastojeći se domoći političkog vrha.

Pokušaj ubojstva i skandalozno suđenje

Scott je 1970. kratko bio u braku, nakon što je jedna djevojka s njim začela dijete prilikom noćnog izlaska. Ubrzo nakon rođenja djeteta, supruga ga je napustila, a zbog nedostatka dokumenata, Scott nije mogao dokazati očinstvo. Doselio se tada u jedno malo englesko mjesto, gdje se sprijateljio s udovicom, koja ga je odmah zavoljela. nakon što joj je Scott ispričao svoju priču, uvjerila ga je da s tim treba ići u javnost te se izboriti za sebe.

Thorpe je tada odlučio da je vrijeme za ubojstvo, kako bi uklonio svaku mogućnost otkrivanja njegove tajne. U međuvremenu mu je supruga poginula u prometnoj nesreći, no on se ponovo oženio kada je krenuo u novu političku utrku. Uskoro je Scott postao sve glasniji u traženju pravde, a kada se priča sve više pojavljivala u medijima, Thorpe je poslao Andrewa Newtona u potragu za Scottom sa samo jednom namjerom – da ga izbriše s lica zemlje.
Kada ga je pronašao, Newton nije imao srca ubiti ga. Prisiljen da izvrši čin, prvo je upucao Scottovog psa, a kada je red bio na njemu, pištolj je zakazao. Scott je pobjegao i odlučio prijaviti sve policiji. Policija ga je pretukla zbog “lažnih optužbi” i “sodomije“, no onda se Scott sjetio da je prije par godina policiji dostavio Thorpeova pisma koja sve potvrđuju.

U studenome 1978. godine krenulo je suđenje, a tužitelj je zatražio da javnost bude uključena tijekom cijelog sudskog procesa. Javnost je bila šokirana detaljima o njihovoj vezi, a Scottovo svjedočenje jedno je od najkontroverznijih u povijesti. Iskreno progovarajući o svemu, Scott je čak prikupio simpatije javnosti, što je bila velika prekretnica u doživljaju homoseksualnosti kod engleskog naroda, iako je strogi zakon bio ukinut 1967. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AkL (@mrsanncoco)

Thorpe je odbio svjedočiti, po preporuci svog odvjetnika, a sve je upućivalo na presudu u Scottovu korist. Ipak, nakon što je i sam sudac pokazao naklonost političaru, porota je Thorpea oslobodila svih optužbi. Bez obzira na oslobađajuću presudu, Thorpe više nije imao nikakve šanse u politici i više nikada se nije vratio na političku scenu. Nakon nekoliko godina dijagnosticirana mu je Parkinsonova bolest, a sve do svoje smrti 2014. godine o njemu je brinula njegova supruga. Ubrzo nakon njezine smrti, umro je i Jeremy Thorpe.

Norman je još uvijek živ te danas, kao 82-godišnjak, živi u Devonu u društvu sa svojim psima.

 

Autor:Dnevno.hr/K. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.