Foto: Profimedia

VELIČANSTVENA TORTA KOJE SE NE MOŽEMO ZASITITI! Svima uspijeva: ‘Radim ju za sve prigode, obožavaju je i djeca i odrasli’

Autor: D.D.

Ledeni vjetar je kolač kojem rijetki mogu odoljeti.

Lagana, voćna, puna šlaga – vole ju ljubitelji slatkoga, kao i oni koji više vole voće, a manje slatkiše.

Ovi prvi će, naravno, pojesti duplo više, ali i ovi drugi će biti zadovoljni.

Zato ju biramo za gotovo sve prigode jer svi gosti budu zadovoljni.

“Radim ju za sve prigode, obožavaju je i djeca i odrasli”, jedan je od komentara na društvenim mrežama, s kojim se u potpunosti slažemo.

Sastojci za bijelu koru:
9 bjelanjaka
30 dkg šećera
1 jušna žlica jabučnog octa

Krema:
9 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
2,5 dcl mlijeka
3 vanili šećera
250 grama margarina
1/2 l slatkog vrhnja (tko voli može i više)
banane, jagode, kivi i sl. voće
limunov sok




Priprema kore:
Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka, dodajte šećer i jušnu žlicu jabučnog octa. Sve skupa još malo dobro izmiksajte. Koru pecite u tepsiji od pećnice 1 h na 150 stupnjeva Celzijevih dok kora ne poprimi nježno žućkasti boju. Možete ju peći i na masnom papiru da vam bude lakše odvojiti koru od tepsije. Ohlađenu koru prerezati na 3 jednaka dijela. No, možete ju rasporediti i peći na tri odvojena masna papira koja ste prije toga malo premazali uljem da se kore ne bi lijepile i da bi se lakše odvojile – pa odmah dobijete tri kore i ne orate naknadno ništa rezati.

Priprema kreme:
Žumanjke izmiksajte sa šećerom, dodajte brašno i vanili šećer. Mlijeko stavite da lagano zakuha, dodajte smjesu sa žumanjcima i lagano kuhajte da se zgusne. U ohlađenu kremu dodajte margarin i dobro izmiksajte. Posebno izradite slatko vrhnje.

Slaganje:
Na dno stavite jednu koru (od one gore tri), premažite kremom, stavite red banana isječenih na kolutove (pošpricajte ih limunovim sokom da ne potamne) i sve premažite slatkim vrhnjem. Ponovite postupak sa sljedeće dvije kore i voćem po izboru. Kod kore broj tri, kada staviš voće, cijeli kolač premažite ostatkom slatkog vrhnja i ukrasite po želji.




Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.