FOTO: Instagram

Ella Dvornik u šoku: ‘Charles će uskoro dobit infarkt od straha!’ Doktorica detaljno objasnila o čemu je riječ

Autor: Dnevno

Ella Dvornik požalila se i zatražila savjet oko problema s kojim se suočava u posljednje vrijeme. Naime,  njezina starija kći Balie mjesečari i Ella se boji da joj se nešto ne dogodi dok navečer sama ustaje iz kreveta i lunja po stanu.

“Da li vam djeca mjesečare? Charles će uskoro dobit infarkt od straha! Izađe iz kreveta, upali sva svjetla u stanu dođe u našu sobu upali svjetlo i stane kraj kreveta. Charles skoči susjedu u gornji stan od straha. Ugl. Ja zbog toga spuštam sve rolete, zaključavam prozore i stan i sve sobe u stanu. Imam baby monitore postavljene ko London nadzorne kamere.

K’o da smo u nekom psihološkom trileru”, opisala je Ella kako izgledaju večeri u kojima se Balie u snu diže.

Mjesečarenje se događa s vremena na vrijeme. Ako je o djeci riječ, iščezava s odrastanjem, primjerice ulaskom u mladenački pubertet. Traje od 5 do 20 minuta. Prema nekim stručnim vrelima čak 4 posto Europljana, djece i odraslih, spada u kategoriju mjesečara.

Kada se tijekom noći uoči ponašanje djeteta mjesečara važno je zadržati prisebnost. Panika, naglo i grubo buđenje može izazvati golemi strah u djeteta. Ako dijete ili osoba u snu hoda najbolje je blago ga okrenuti, pažljivo usmjeriti natrag i  vratiti u krevet. Ako se mora probuditi (preporuke liječnika se razlikuju, neki smatraju da je dobro probuditi mjesečara, a drugi od toga zaziru je reakcija probuđene osobe može biti agresivna), onda to valja učiniti blago i mirno. Mjesečar se ne sjeća svoga ponašanja pa će pažljivi roditelji o njegovoj šetnji noću ujutro za doručkom porazgovarati veselo i usputno, tako da dijete ne doživi duševni potres ili stres, da se ne zbuni ili uplaši. Djeca mjesečari su, inače, plahi, plašljivi, nesigurni, povišeno osjećajni, znaju imati niži krvi pritisak od normalnog.

Za roditelje (ukućane) je važno obaviti pripreme u stanu da se mjesečar za svoga lutanja ne ozlijedi. Posebice je dobro nabaviti i instalirati brave na vratima i prozorima (pogotovo ako je stan na katu) koje mjesečar ne može otvoriti. Mogu se na vratima postaviti alarmni uređaji. Valja skloniti sve predmete (posebice opasne i oštre) o koje se dijete može spotaknuti i pasti, pod ne smije biti klizav, jer je kod mjesečarenja djece najveća opasnost od samoozljeđivanja. Ako je dijete dovoljno staro za vožnju, držite ključeve od auta pod osobnim nadzorom. Napravite krevet udoban a spavaonicu urednom i bez buke. Prije spavanje smanjite djetetu unos tekućine u organizam, piše dr. Diana Kostanjšek, specijalistica obiteljske medicine za skole.hr. Pročitajte više na LINKU.




(VIDEO) Ella Dvornik raznježila i nasmijala pratitelje: ‘Nije Shauma već trauma!’




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.