Instagram

‘Ako majka radi što želi, imamo osjećaj da nas je napustila’ Veljača objasnila zašto smo u tako kompleksnim odnosima sa svojim majkama

Autor: Iva Hanzen

Gledajući i slušajući Jelenu Veljaču u nedavnom gostovanju kod Stankovića, bilo je nemoguće ne zaključiti, kako je ova žena, bez obzira na to što mislili o njezinom javnom angažmanu, obrazovana, elokventna i strašno načitana. Koliko živi svoj aktivizam, svjedoči i činjenica da se redovito  educira po pitanju svih ženskih tema, a pogotovo majčinstva. Tako je u obliku Instagram Storyja podijelila dio koji ju je posebno inspirao u knjizi koju trenutačno čita, a kojim nam je bar donekle objasnila kompleksan odnos koji imamo ne samo s vlastitim majkama, već i općenito ženama u društvu.

Instagram Story

Dio koji je Veljaču posebno inspirirao, a pripada knjizi ‘The Cost of Living’ (Cijena življenja), autorice Deborah Levy kaže ovako:

‘Krivimo nju, našu majku, za sve, baš zato zato što je uvijek uz nas. U isto vrijeme, ne želimo poticati mitove o njezinom karakteru i svrsi u životu. No, unatoč tome, želimo da osjeća anksioznost i za nas. Naš je svakodnevni život ipak prepun anksioznosti. Ako joj ne otkrijemo kako se osjećamo, svejedno misteriozno tražimo od nje da nas razumije bez obzira na sve. A ako ona vidi dalje od nas i okreće se pravoj sebi, onoj koja nije uvijek na našoj usluzi, krši mit o ženi čija je prvotna uloga da nas brani i njeguje. Ipak, ako se približi preblizu, guši nas, prožimajući naše krhko samopuzdanje svojom zaraznom anksioznošću. Kad naš otac radi stvari koje želi, shvaćamo da je to njegova dužnost. Ako pak naša majka radi svari koje treba i želi, imamo osjećaj da nas je napustila. Pravo je čudo da preživi sve ove suprostavljajuće poruke koje su u našem društvu napisane najotrovnijom tintom. Ovo je sasvim dovoljno da ju izludi’.

Riječ je inače o autobiografskom romanu spomenute autorice koja se s 50 godina razvela te je odlučila započeti novi život sa svojim kćerima u novom stanu, što je relativno slična, ako ne i gotovo identična situacija u kojoj se Veljača sada nalazi.

 

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.