ilustracija

UZGOJITE SVOJE STABLO AVOKADA: Evo kako se to radi!

Autor: Dnevno

U današnje vrijeme u većini trgovina je dostupno, nama pomalo egzotično, voće i povrće koje gotovo i nije moguće vidjeti u našim vrtovima. Takvo je voće i avokado. S obzirom na klimu u kojoj živimo, i uvjeta koji su i više nego povoljni za uzgoj stabla avokada pomalo je iznenađuje što nije češći stanovnik naših vrtova.

Slijedite slijedeće korake i odvažite se posaditi svoje stablo avokada. Vrlo je jednostavno!

ŠTO VAM JE POTREBNO ?

  •  plod avokada
  • nož
  • crijepići (za drenažu)
  • lončić
  • zemlja za cvijeće
  • staklenka
  • 3 čačkalice
  • voda

POSTUPCI PO KORACIMA

1.Nožićem odvojite mesnati (jestivi) dio od koštice

2. Uzmite čakalice i ubodite ih u košticu na tri mjesta (u pravilnim razmacima)




3. Napunite staklenku vodom, a pripremljenu košticu položite na vrh staklenke, tako da čačkalice zadrže košticu na površini vode. Pritom je važno da sjemenka uvijek bude u dodiru s vodom, ali ne i uronjena u nju, stoga svakih nekoliko dana provjerite je li u dodiru i prema potrebi dolijte vodu.

4. Nakon nekoliko tjedana primijetit ćete da se ovojnica koštice odvojila i da se koštica počela razdvajati.

5. Nakon dva mjeseca vaša će koštica pustiti korijen, a na mjestu razdvajanja počet će razvoj prvih listića. Kada se formira korijen i počne razvoj listića, vrijeme je za polaganje koštice u zemlju. Prije svega pripremite teglicu tako da najprije stavite crijepiće ili kamenčiće kao drenažu (radi bolje odvodnje viška vode), a potom, na pripremljenu drenažu, stavite zemlju do polovice tegle.




6. Položite mladu biljčicu na zemlju.

7. Zatim ukopajte korijen, tako da koštica ostane iznad zemlje. Zalijevajte obilno, da zemlja bude vlažna, ali ne i natopljena. Ako primijetite da su listovi počeli žutjeti, to je obično znak pretjeranog zalijevanja, stoga prestanite zalijevati nekoliko dana. Kako će vaša biljčica napredovati, koštica će slabjeti i na kraju se osušiti.

 

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.