UZ OVAJ TRIK NITKO VAS NEĆE MOĆI PREVARITI: Evo kako prepoznati pravi med!

Autor: M. Berić

Prvo što možete probati jest da protrljate malo meda između kažiprsta i palca pa ako se prsti lijepe, znači da sadrži šećer ili neka druga umjetna sladila.

Svi vjerojatno znate da nije svaki med pravi med. Kada kupujete u prodavaonici, velika je vjerojatnost da kupujete nešto što ima sličan okus medu ili tako izgleda. Dobro obratite pozornost na ove čimbenike, jer nema do prirodnog meda. Vrhunski pčelari otkrivaju veoma jednostavne metode za otkrivanje ovih prevara.

Prvo što možete probati jest da protrljate malo meda između kažiprsta i palca pa ako se prsti lijepe, znači da sadržava šećer ili neka druga umjetna sladila. Prirodni med nije ljepljiv.

Također, stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnu maramicu. Pravom medu trebat će dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadržava vodu.

Napunite čašu vodom i dodajte žličicu meda. Prirodni med past će na dno i ostati kompaktan, dok će se umjetni odmah početi otapati, prenosi kakolijeciti.com.

Namažite med na komad kruha. Prirodni med stvrdnut će kruh za nekoliko minuta, dok će ga umjetni navlažiti zbog vode koju sadrži.

Prije nego što se proguta pravi med, osjeća se bockanje u ustima, koje će izostati ako je u pitanju umjetni med.

Pravi med će se s vremenom kristalizirati, dok će umjetni ostati gladak.




Vrh šibice umočite u med i zapalite. Prirodni med neće ometati proces sagorijevanja, za razliku od umjetnog koji sadržava vodu.

Autor:M. Berić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.