FOTO: YouTube Screenshot

Umro od AIDS-a među prvima u Jugoslaviji: Nakon dijagnoze doživio pakao

Autor: I.D.

Godine 1961. u Beogradu se rodio Ivan Ivica Vidović, poznat pod nadimkom VD. On je bio poznati srpski rock glazbenik, istaknut kao bubnjar u bendovima Ekatarine Velike i Šarlo akrobata. Bio je prva osoba u bivšoj državi kojoj je dijagnosticiran AIDS. Kultna glumica Sonja Savić je isticala da su Milan Mladenović, Margita i Dušan Kojić Koja zajedno oblikovali VD kao ključnu figuru u Šarlu akrobati i kasnije u EKV-u.

“Godine 1985. Ivica se otišao testirati na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i cijelom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad – okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i pol dana svirao bubnjeve”, ispričala je Sonja, koja je inače bila Ivičina bliska prijateljica, a i sama je tragično svršila.

Sonja Savić je istaknula da bi EKV bio potpuno drugačiji bez prisustva VD-a. Vidović je čak doveo Magi u bend dok su bili u vezi. Sa samo 24 godine, saznao je da je HIV pozitivan, ali nastavio je svirati u bendu sve dok bolest nije postala prepreka. Napustio je ovaj svijet u svojoj 31. godini, 25. rujna 1991. Sonja je u dokumentarnom filmu o Ekatarini Velikoj otkrila i tužan detalj s VD-ovim pogrebom.

Foto: Matko Biljak / CROPIX

Borba protiv opasnog virusa

“Nisam znala kad je bila sahrana, ali čula sam da se prevrnuo i nitko nije htio prići da ga podigne”, ispričala je glumica koja je u jednom od naknadnih intervjua priznala kako je njezin ideal kratka i vesela smrt. Dodala je i kako njezin život nema smisla jer nije rodila dijete te nije nastavila lozu svoje obitelji.

Nažalost, do sada nije razvijeno cjepivo za HIV/AIDS. HIV se pokazao kao vrlo izazovan virus zbog svoje sposobnosti mutacije i skrivanja od imunološkog sustava. Istraživači su godinama radili na razvoju cjepiva, ali do danas nije postignut uspjeh u stvaranju cjepiva koje bi pružilo potpunu zaštitu od infekcije HIV-om.

Isplivao recept omiljenog Titovog kolača: Poslastica od lisnatog tijesta koju vole i Hrvati
Međutim, postoje druge strategije prevencije, kao što su kondomi i programi za razmjenu igala, koji su se pokazali učinkovitima u smanjenju širenja HIV-a. Također postoje terapije koje se nazivaju PrEP (profilaksa prema izloženosti) koje mogu smanjiti rizik od HIV infekcije kod ljudi koji su izloženi većem riziku, poput osoba koje imaju seksualne odnose s HIV pozitivnim partnerima. Istraživači i dalje nastavljaju raditi na razvoju novih terapija i strategija prevencije, uključujući i cjepivo, kako bi se suzbilo širenje AIDS-a.
Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.