Foto: Pixabay

UMRO ČUVAR NAŠE TRADICIJE I BAŠTINE! Hrvatska se oprašta: ‘Rodna sela očaravala su ga’

Autor: Dnevno.hr / F.Š.

Slikar, profesor i čuvar tradicijske baštine Božidar Škofač umro je u nedjelju, 19. ožujka, u Letovaniću u 73. godini. Božidar Škofač rodio se 15. travnja 1950. u pokupskom selu Letovaniću, kojemu je ostao vjeran cijeli život. Autentična ljepota i baština rodnoga sela očaravale su ga i poticale na umjetnički izričaj od djetinjstva. Prenoseći na slike teme iz svoje okoline, drvenu arhitekturu svojega kraja, narodne nošnje, običaje, folklorne plesove i rijeku Kupu, svrstao se u krug zapaženih i prepoznatljivih hrvatskih zavičajnih slikara.

Godine 1975. osnovao je KUD Poculica, djelujući od tada kao koreograf, pjevač i umjetnički voditelj. U rodnoj kući osnovao je jednu od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj, Etno zbirku Škofač, u kojoj je danas više od pet tisuća eksponata u tri drvene hiže te je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Pokop Božidara Škofača bit će u utorak, 21. ožujka, na mjesnom groblju u Letovaniću.

Autor:Dnevno.hr / F.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.