Foto: Goran Mehkek / CROPIX

UMRLA DALEKO OD DOMOVINE! Žestoko je kritizirala Hrvatsku: Obitelj i prijatelji opraštaju se od poznate hrvatske književnice

Autor: N.K

U petak 17. ožujka u 73. godini života preminula Dubravka Ugrešić, izvijestili su iz Multimedijalnog centra u Zagrebu. Ugrešić je preminula u Amsterdamu gdje je već godinama živjela i radila, u krugu prijatelja i obitelji.

Hrvatsku je napustila 1993. godine. Uvijek se pozicionirala kao transnacionalna ili postnacionalna spisateljica i zalagala za pravo autora da ne priznaju i ne poštuju etničke i nacionalne granice. Žestoko je kritizirala društvena kretanja u Hrvatskoj. Tako je 2016. godine u intervjuu za Novosti rekla kako su se “etabliranjem hrvatske države reetablirani endehazijski simboli, poput kune, zastave i državnog grba”, a dodala je i kako je “tako reetabliran i endehazijski koncept nacionalne kulture”.

Najpoznatiji su joj naslovi: “Štefica Cvek u raljama života”, “Forsiranje romana reke”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Baba Jaga je snijela jaje”, “Lisica”.

U egzilu koji je vremenom postao emigracija, njezine su knjige prevedene na brojne jezike. Predavala je na više američkih i europskih sveučilišta, uključujući Harvard, UCLA, Columbia i Slobodno sveučilište u Berlinu. Dobitnica je važnih književnih priznanja — između ostalih — NIN-ove nagrade i Međunarodne nagrade za književnost Neustadt.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.